Baal

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Baal? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en leveren ook nog eens euro’s op. Aan de hand van de investering in zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Als gevolg van de hogere wattpiek per zonnepaneel, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan dit ook op ons dak? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Middels deze pagina lees jij omvangrijke informatie aangaande zonnepanelen kopen in Baal!

zonnepanelen installateur 3128
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteTremelo
Postcode31280
Gasverbruik21.980 kWh
Stroomverbruik kWh3390 kWh
Gemiddelde energierekening€167,86

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Baal april 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be lees jij hoe het ervoor staat in de gemeente Tremelo. Is er niets over te lezen? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Tremelo is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Baal
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy. Dit zijn interessante leningen waardoor huishoudens zonder hoge lasten een speciaal type lening kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4700), dan bedraagt het voordeel al snel €583. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Er is wel verandering op komst: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (april 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Baal liggen tussen om en nabij de €5300 en €5600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set met 10 panelen resulteert in grofweg 2960 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Greenchoice en/of Nuon betaal je al snel €740,00 (tarieven april 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Baal kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf lees jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117307€3425 – €4425€380
2291011€5150 – €5750€575
3332014€6075 – €6175€700
4387017€6300 – €6850€890
5448020€6975 – €7300€980
6487022€7600 – €7950€1060

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het overeenstemt met een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een degelijke dakconstructie. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Mede door de zonnepanelencheck Baal tref je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Baal is 3390 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig circa 10 pv-panelen van 295 wattpiek. Aanbeveling: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen gewenst, voor 2000 kWh moet je uitgaan van 8, voor 3000 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3950 kWh gaat het om 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement verschilt niet veel. De doorsnee woningbezitters bestellen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evengoed zijn er dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen zijn zeer flexibel. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning noodzakelijk in Baal?

Voor panelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Meestal is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-baal

Installateur zonnepanelen zoeken

Erkende zonnepanelen bedrijven in Baal vergelijken? Via de uitleg die hierna komt tref je in een zeer korte periode een professionele vakspecialist in jouw omgeving. Verscheidene installateurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Focus niet uitsluitend op de prijs. Check ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Betreft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Beschrijf de karakteristieken van de woning. Het genre woning (schuin & plat) en de focus-richting van het huis zijn relevant. Kies tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert biedt zo actueel zonnepanelen advies in Baal.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Wat we willen weten zijn voorletter + achternaam, telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Dan komen wij erachter hoe we contact kunnen leggen voor eventuele vragen. Bij de laatste stap ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van experts uit uw regio. Er is meer dan alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (bijvoorbeeld VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, CE-keurmerk) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We zien meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere verenigingen die een stukje dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De kosten bedragen zo’n €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijvoorbeeld met buren zonnepanelen laten plaatsen in Baal op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Baal
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Baal een netvergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €89,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!