Overmere

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Overmere? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en besparen je geld. Dankzij de zonnepanelen van tegenwoordig is het mogelijk eigen energie te genereren. Gezien gunstigere prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Middels deze pagina tref jij accurate info over zonnepanelen kopen in Overmere!

zonnepanelen installateur 9290
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Lange levensduur.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteBerlare
Postcode92900
Gasverbruik20.080 kWh
Stroomverbruik kWh3512,63928193197 kWh
Gemiddelde energierekening€162,70

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Overmere september 2023

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be ontdek jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Berlare. Geen resultaten? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Berlare zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Overmere
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn speciale leningen waardoor gezinnen heel voordelig een afbetalingsregeling kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4800), dan pak je al snel €595. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een passende vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dit geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden investeerders hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen is gebaseerd op het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Overmere fluctueren tussen de €4000 en €6100 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set met 10 panelen genereert plusminus 3020 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Eneco en/of Powerpeers betaal je al snel €755,00 (tarieven september 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Overmere bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder vind je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118406€3625 – €4200€400
2294013€5200 – €5750€675
3338015€6075 – €6150€800
4416017€6550 – €6725€900
5467020€7075 – €7175€990
6500021€7600 – €8000€1040

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het schikt naar een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, gericht tussen west en oost (het zuiden is ideaal), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Wegens de zonnepanelencheck Overmere achterhaal je of uw dak in aanmerking komt. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Overmere bedraagt 3512,63928193197 kWh. Je hebt dus nodig plusminus 12 zonnepanelen van 315 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen toereikend, voor 1925 kWh gaan we uit van 8, voor 2875 kWh gaat het om 11, en voor 3925 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. Bijna alle investeerders maken een keuze voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Ook kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen vallen veel minder op. De investering is laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Overmere?

Voor het leggen van zonnepanelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Doorgaans is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-overmere

Installateur zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Overmere vergelijken? Aan de hand van tips van onze adviseurs vergelijk je zonder problemen een uitmuntende expert in je woonplaats. Sommige adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot het tarief. Bekijk ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Spreken we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Omschrijf de eigenschappen van de woning. De dak-categorie (plat & schuin) en de focus-richting van het dak zijn cruciaal. Kies ook een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. De installateur voorziet jou dan van professioneel zonnepanelen advies in Overmere.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn gegevens als: uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Vandaar is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen voor eventuele vragen. Nadien ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs die actief zijn in de regio. Pas op voor alleen de beste aanschafprijs, maar check ook op eventuele keurmerken (zoals TÜV keurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere clubhuizen die hun dak/grond vol met zonnepanelen willen leggen. Iedereen kan meedoen, De kosten bedragen zo’n €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Zoals met buren zonnepanelen laten plaatsen in Overmere op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Overmere
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Overmere verplichte kost – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding klopt dan niet meer. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!