Opdorp

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Opdorp? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en men kan er flink door besparen. Op basis van de nieuwste zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Door o.a. de dalende inkoopprijs, de royale 6%-BTW constructie, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan het ook op mijn huis? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Op basis van zonnepanelenvoordeel.be ontdek jij omvangrijke info m.b.t. zonnepanelen kopen in Opdorp!

zonnepanelen installateur 9255
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Lange levensduur.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteBuggenhout
Postcode92550
Gasverbruik20.020 kWh
Stroomverbruik kWh3510,7647702217 kWh
Gemiddelde energierekening€162,41

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Opdorp juli 2024

Een speciale subsidie is er helaas niet in België. Regelmatig hebben gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be lees jij welke regelingen er zijn in de gemeente Buggenhout. Is de informatie niet te vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Buggenhout zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Opdorp
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een krediet kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4740), dan bedraagt het voordeel al snel €588. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. In ruil ontvang je een redelijke vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: deze klassieke mechanische meters worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al 500.000gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Opdorp fluctueren tussen de €4600 en €6600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Geschatte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen resulteert in ongeveer 2960 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Greenchoice en/of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €740,00 (kosten juli 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Opdorp kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hierna bekijk je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119708€3700 – €4375€400
2285012€5200 – €5725€550
3357014€5900 – €6050€825
4417017€6400 – €6600€940
5434019€7050 – €7150€1030
6509023€7550 – €7800€1050

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het strookt met een aantal eisen: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Mede door de zonnepanelencheck Opdorp bekijk je of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Opdorp bedraagt 3510,7647702217 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig ongeveer 10 panelen van 315 wattpiek. Concreet: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Maak ook een inschatting van het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 825 kWh zijn 4 zonnepanelen geschikt, voor 1950 kWh gaat het om 8, voor 2875 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3925 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Zijn er verschillende type panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. Bijna alle woningbezitters verkiezen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er is ook een all-black variant. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Ook kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit type panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Opdorp?

Puur voor panelen op uw woning is een vergunning overbodig. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Doorgaans is het verplicht een vergunning in te dienen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-opdorp

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Opdorp vergelijken? Met de adviezen van onze specialisten tref jij in enkele stappen een uitmuntende installateur in je postcodegebied. Verschillende leveranciers beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Let niet alleen op de prijzen. Check ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Hierdoor krijg je alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Treft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Treft het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Omschrijf het project

  Definieer het soort huis. Het genre huis (plat en/of schuin) en de geografische ligging van het huis zijn daarin van belang. Selecteer tevens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De expert geeft jou dan toepasbaar zonnepanelen advies in Opdorp.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Je kunt denken aan naam, telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Hierdoor is het voor ons duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden voor eventuele vragen. Daarna verzenden zij de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na uiterlijk een week ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen uit uw regio. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar kijk goed naar certificaten en keurmerken (voorbeelden zijn RoHS certificaat, Recyclage, TÜV keurmerk, IEC keurmerk) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is het dak te klein voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er verschijnen meerdere rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name scholen die een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Opdorp op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Opdorp
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Opdorp een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!