Kalken

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Kalken? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en een goede investering. Door middel van de nieuwste zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Vanwege de steeds gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Geholpen door de zonnepanelen-vergelijker ontdek je actuele adviezen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Kalken!

zonnepanelen installateur 9270
 • Lagere energierekening.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteLaarne
Postcode92700
Gasverbruik20.050 kWh
Stroomverbruik kWh3511,70202607684 kWh
Gemiddelde energierekening€162,55

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Kalken juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Via de website energiesparen.be doorzoek jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Laarne. Is de informatie niet te vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Laarne kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Kalken
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen zonder hoge lasten een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4770), dan profiteer je al van een korting van zo’n €591. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. In ruil ontvang je een passende vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden huishoudens hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het model, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Kalken zitten vaak tussen de €4400 en €5600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen in draait uit op plusminus 2990 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Engie en/of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €747,50 (prijs juni 2024). Door goedkope zonnepanelen in Kalken kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hieronder bekijk je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117106€3525 – €4350€400
2300012€5275 – €5725€525
3332015€6025 – €6100€725
4413018€6400 – €6675€890
5451019€6975 – €7175€990
6480022€7500 – €7875€1050

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het strookt met een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Evengoed is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Kalken ontdek jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kalken bedraagt 3511,70202607684 kWh. Dit kan je zelf genereren met pakweg 12 zonnepanelen van 280 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 825 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen gewenst, voor 1800 kWh gaan we uit van 7, voor 2800 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3825 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. Bijna alle mensen kopen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Tevens onderscheiden we dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De investering is laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Kalken?

Voor het laten plaatsen van panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In de regel moet er ook een vergunning aangevraagd worden als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kalken

Installateur zonnepanelen zoeken

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Kalken vergelijken? D.m.v. tips van onze adviseurs vergelijk jij binnen enkele minuten een uitstekende specialist in jouw omgeving. Verschillende installateurs hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Let niet alleen op de offerteprijs. Kijk goed naar certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdracht omschrijven

  Beschrijf de karakteristieken van de woning. Het soort dak (plat & schuin) en de ligging van de woning zijn relevant. Kies vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. Het installatiebedrijf geeft dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Kalken.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Wat we willen weten zijn voorletter + achternaam, een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Vandaar is het voor ons duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen indien er onduidelijkheden zijn. Daarna verzenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen volgen er offertes van experts die goed staan aangeschreven. Beperk je niet alleen tot de beste aanschafprijs, maar houd ook rekening met voorwaarden/keurmerken (zoals CE-keurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dak te klein voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden verscheidene duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn verenigingen die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Kalken op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Kalken
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Kalken verplichte kost – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!