Oedelem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Oedelem? Zonnepanelen zijn duurzaam en je kunt er geld mee verdienen. Door thuis geïnstalleerde zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Door o.a. het financieel interessante plaatje, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door gebruik te maken van onze vergelijker bekijk je actuele details m.b.t. zonnepanelen kopen in Oedelem!

zonnepanelen installateur 8730
 • Minder betalen voor stroom.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • BTW terugvragen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteBeernem
Postcode87300
Gasverbruik23.020 kWh
Stroomverbruik kWh3510 kWh
Gemiddelde energierekening€174,89

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Oedelem september 2023

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Er zijn nog wel gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Beernem. Onduidelijke informatie? Bel of mail dan met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Beernem kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Oedelem
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huishoudens zonder hoge lasten een duurzaamheidslening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4490), dan profiteer je al van een korting van zo’n €557. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terug op het net injecteren. In ruil krijg je een redelijke vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Dit gaat wel veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te lager de investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Oedelem zitten vaak tussen de €5300 en €5900, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen genereert pakweg 2780 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie en Qurrent betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €695,00 (onkosten september 2023). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Oedelem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf tref je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119407€3425 – €4400€400
2290012€5050 – €5775€650
3333014€6050 – €6075€875
4382016€6400 – €6800€910
5436020€7000 – €7150€970
6489022€7700 – €7800€1060

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het voldoet aan een aantal regels: voldoende plek beschikbaar, met de richting tussen oost / west (zuiden is aan te raden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Gezien de zonnepanelencheck Oedelem check je of jouw dak geschikt is. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oedelem is 3510 kWh. Hiervoor zijn benodigd circa 10 zonnepanelen van 315 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 900 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1825 kWh moet je rekenen op 7, voor 2875 kWh gaat het om 11, en voor 3925 kWh moet je rekenen op 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is nagenoeg gelijk. De doorsnee investeerders maken een keuze voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Overigens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen vallen veel minder op. De prijs is erg gunstig, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning verplicht in Oedelem?

Voor het leggen van PV-panelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Meestal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oedelem

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Populaire zonnepanelen bedrijven in Oedelem vergelijken? Aan de hand van onze stappenplan heb jij in korte tijd een uitstekende specialist in je postcodegebied. De meeste aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijs. Kijk goed naar eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Betreft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een huurwoning of koophuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Specificeer duidelijk het huis. De huis-categorie (plat + schuin) en de geografische ligging van de woning zijn daarin van belang. Maak tevens een keuze voor een ideale leverdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De specialist geeft dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Oedelem.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het gaat hier om uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Dan komen wij erachter hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Nadien krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen een week volgt er een transparante offerte van deskundigen uit de buurt. Pas op voor alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar bekijk ook eventuele keurmerken (bijvoorbeeld IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, Recyclage) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er verschijnen diverse prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn verenigingen die een stukje dak willen voorzien van zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge som spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Oedelem op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Oedelem
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Oedelem een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar dit tarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €85,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!