Beernem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Beernem? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en je kunt er geld mee verdienen. Door gebruik te maken van innovatieve zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Gezien de dalende inkoopprijs, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Dankzij deze pagina bekijk jij handige aanbevelingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Beernem!

zonnepanelen installateur 8730
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteBeernem
Postcode87300
Gasverbruik22.020 kWh
Stroomverbruik kWh3310 kWh
Gemiddelde energierekening€166,23

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Beernem juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be check je wat er precies mogelijk is in de gemeente Beernem. Kan je het niet vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Beernem kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Beernem
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huizeneigenaren erg goedkoop een krediet kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4990), dan profiteer je al van een korting van zo’n €619. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je terug op het net injecteren. Daarvoor ontvang jeeen redelijke vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. De win is er niet alleen voor de aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te voordeliger het is. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Beernem zitten vaak tussen de €4900 en €6900 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen in draait uit op zo’n 3080 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Essent en/of Nuon betaal je hiervoor wel €770,00 (tarieven juni 2024). Door goedkope zonnepanelen in Beernem is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder check jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118406€3600 – €4400€440
2306012€5000 – €5750€525
3360015€5925 – €6100€850
4406016€6450 – €6600€950
5457020€6925 – €7175€970
6514023€7550 – €8025€1070

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het klopt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met de richting tussen oost / west (zuiden is aan te raden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Door de zonnepanelencheck Beernem vind je of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Beernem is 3310 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pakweg 10 panelen van 315 wattpiek. Advies: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 975 kWh zijn 5 zonnepanelen afdoende, voor 1900 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2975 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3950 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is nagenoeg gelijk. Veel bewoners kiezen voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Overigens vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Hoe zit het met een vergunning in Beernem?

Voor het plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-beernem

Een zonnepanelen-installateur vinden

Erkende zonnepanelen bedrijven in Beernem vergelijken? Met behulp van het advies hieronder zoek jij moeiteloos een erkende expert in je woonplaats. Verscheidene specialisten beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen de kosten. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je krijgt op die manier alleen offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Spreken we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Betreft het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer het type huis. De dak-categorie (schuin + plat) en de geografische ligging van de woning zijn daarin van belang. Selecteer daarna een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist voorziet jou dan van uitstekend zonnepanelen advies in Beernem.

 4. Voorkeur voor contact

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. We vragen om jouw naam (+ achternaam), het nummer waarop u bereikbaar bent, en het emailadres. Hierdoor komen wij erachter op welke manier je contact wilt onderhouden indien er onduidelijkheden zijn. Bij de laatste stap ontvang je de proposities (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de laagste prijs, maar check ook op de benodigde certificaten (bijvoorbeeld VDE keurmerk, Recyclage, CE-keurmerk, ISO certificaat) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of is de investering nu te groot? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden diverse prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere clubhuizen die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Beschikbaar vanaf €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Beernem op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Beernem
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Beernem een aanvullend distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door consumenten met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Werk jij met een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €90,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente