Sint-Baafs-Vijve

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Sint-Baafs-Vijve? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en besparen je geld. Op basis van een zonnepanelen-installatie wek je zelfstandig duurzame stroom op. Vanwege het financieel interessante plaatje, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door gebruik te maken van onze tool bekijk je samengestelde informatie m.b.t. zonnepanelen kopen in Sint-Baafs-Vijve!

zonnepanelen installateur 8710
 • Structureel lagere energiekost.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteWielsbeke
Postcode87100
Gasverbruik22.980 kWh
Stroomverbruik kWh3490 kWh
Gemiddelde energierekening€174,28

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Sint-Baafs-Vijve juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Soms zijn er binnen gemeenten aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Wielsbeke. Is de informatie niet te vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit levert al snel honderden euro’s op. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Wielsbeke kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Sint-Baafs-Vijve
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening. Deze groene leningen waarmee huizeneigenaren verrassend voordelig een speciale lening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4450), dan profiteer je al van een korting van zo’n €552. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Hiervoor krijg je een passende vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het klimaat, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden woningeigenaren hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie is gebaseerd op het type/merk, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Sint-Baafs-Vijve fluctueren tussen de €4500 en €6400 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen mondt uit in plusminus 2740 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Energiedirect of Qurrent betaal je daarvoor ongeveer €685,00 (prijs juni 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Sint-Baafs-Vijve bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder check jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117708€3450 – €4475€400
2279013€5125 – €5750€500
3355016€5950 – €6250€700
4420018€6450 – €6625€920
5447019€7025 – €7125€1030
6517021€7550 – €8050€1070

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Door de zonnepanelencheck Sint-Baafs-Vijve zie je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Baafs-Vijve is 3490 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig omstreeks 11 panelen van 290 wattpiek. Advies: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 850 kWh zijn 5 pv-panelen voldoende, voor 1900 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2900 kWh zijn dat er 12, en voor 3975 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. De gemiddelde bewoners maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit type PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De investering is laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Sint-Baafs-Vijve?

Voor PV-panelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Dit is wel het geval bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-baafs-vijve

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Populaire zonnepanelen bedrijven in Sint-Baafs-Vijve vergelijken? Via de adviezen van onze specialisten vind je in korte tijd een betrouwbare expert in de regio. Veel leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Maak niet alleen een keuze op basis van de installatiekosten. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Spreken we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het een huurwoning of koophuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Detailleer de eigenschappen van de woning. Het soort dak (schuin en/of plat) en de focus-richting van de woning zijn daarin van belang. Selecteer tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur geeft jou dan actueel zonnepanelen advies in Sint-Baafs-Vijve.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het betreft uw voornaam + achternaam, telefoonnummer en een e-mailadres. Dan is het helder hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Nadien ontvangt u ook de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van experts uit de omgeving. Focus niet uitsluitend op het interessantste kostenplaatje, maar let ook op eventuele keurmerken (zoals bijv. IEC keurmerk, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan ondernemingen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Baafs-Vijve op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Sint-Baafs-Vijve
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Baafs-Vijve een forfaitaire vergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningeigenaren met een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!