Bastogne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Bastogne? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en goed voor de portemonnee. Door gebruik te maken van zonnepanelen gericht op het zuiden kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Mede door dalende prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de interessante terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is dit iets voor mijn woning? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Met onze vergelijker doorzoek je bruikbare aanbevelingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Bastogne!

zonnepanelen installateur 6600
 • Direct lagere energielasten.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieLuxemburg
GemeenteBastogne
Postcode66000
Gasverbruik21.200 kWh
Stroomverbruik kWh3500 kWh
Gemiddelde energierekening€167,08

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Bastogne februari 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet in België. Wel bestaan er gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be vind je wat er precies mogelijk is in de gemeente Bastogne. Is de informatie niet te vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Bastogne zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Bastogne
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren tegen een speciaal rentetarief een krediet kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere woningen aanmoedigt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4920), dan is jouw winst al gauw €610. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de klassieke mechanische tellers worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 4% rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al ruim vele tienduizenden woningen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe voordeliger de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Bastogne liggen tussen de €4100 en €5600 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen wekt op pakweg 3080 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Budget Energie en Nuon betaal je daarvoor zo’n €770,00 (prijs februari 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Bastogne kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hierna check je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117708€3500 – €4350€380
2308011€5100 – €5650€500
3330014€6000 – €6025€700
4407017€6550 – €6700€890
5464020€6925 – €7175€980
6493021€7625 – €7825€1090

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal regels: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), zo min mogelijk schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Met hulp van de zonnepanelencheck Bastogne tref je of jouw dak geschikt is. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bastogne is 3500 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig rond de 10 zonnepanelen van 320 wattpiek. Toelichting: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Maak ook een inschatting van de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 950 kWh zijn 5 pv-panelen passend, voor 1950 kWh zijn dat er circa 8, voor 3000 kWh zijn dat er 12, en voor 3975 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. De gemiddelde huizenbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evenzeer bestaan er dunne-film panelen. Dit type PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De investering is laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Heb ik een vergunning nodig in Bastogne?

Bij het installeren van panelen op het huis geldt er geen vergunningplicht. Dit geldt niet voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Veelal is een vergunning noodzakelijk als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bastogne

Installateur zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Bastogne vergelijken? Dankzij het onderstaande stappenplan kies jij vandaag nog een uitstekende expert in jouw streek. Tal van monteurs beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de verkoopprijs. Wees scherp op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Betreft het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Detailleer expliciet het huis. Het genre woning (plat & schuin) en de focus-richting van de woning zijn van groot belang. Maak vervolgens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist geeft jou dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Bastogne.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het betreft jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Hierdoor is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Als laatste krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs uit de regio. Kijk verder dan de aantrekkelijkste prijs, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (zoals IEC keurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Is zonnepanelen huren interessant?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gymzalen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is niet meer aan de orde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Je kunt denken aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Bastogne op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Bastogne
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Bastogne een netvergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met pv-panelen met een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €86,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente