Olmen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Olmen? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en je kunt er geld mee verdienen. Met zonnepanelen bij je huis wek je zelfstandig duurzame stroom op. Als gevolg van de steeds gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is mijn dak geschikt? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Geholpen door onze tool lees je bruikbare aanbevelingen aangaande zonnepanelen kopen in Olmen!

zonnepanelen installateur 2491
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Goed voor het milieu.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieAntwerpen
GemeenteBalen
Postcode24910
Gasverbruik23.240 kWh
Stroomverbruik kWh3420 kWh
Gemiddelde energierekening€173,78

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Olmen mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) check je wat er precies mogelijk is in de gemeente Balen. Geen resultaten? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Balen kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Olmen
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waardoor consumenten extra voordelig een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Val jij in deze categorie? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4460), dan loopt het voordeel al gauw op tot €553. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Op dat moment krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is in lijn met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden consumenten hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door het model, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Olmen liggen tussen de €4000 en €5500 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat voor plusminus 2990 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect en/of Oxxio betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €747,50 (tarief mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Olmen kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna tref je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117108€3575 – €4250€430
2296013€5150 – €5800€550
3343016€5950 – €6075€875
4380016€6500 – €6750€950
5441019€7000 – €7125€1010
6518022€7425 – €8150€1060

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het in lijn is met een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een sterk dak. Tevens is een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Door de zonnepanelencheck Olmen tref je of jouw dak geschikt is. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Olmen bedraagt 3420 kWh. Dit kan je zelf genereren met grofweg 12 panelen van 320 wattpiek. Let op: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met een hoger vermogen zijn er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 panelen gewenst, voor 1800 kWh zijn dat er 8, voor 2825 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 4000 kWh gaat het om 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de investeerders kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Ook vind je dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen vallen veel minder op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Hoe zit het met een vergunning in Olmen?

Puur voor PV-panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-olmen

Interessante installaties:


Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Goede zonnepanelen bedrijven in Olmen vergelijken? Door tips van onze adviseurs vergelijk jij snel en eenvoudig een deskundige installateur in jouw streek. De meeste aanbieders hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Er is meer dan alleen de installatiekosten. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zo ontvang je enkel offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Treft het een particuliere of zakelijke vraag? Is het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf expliciet het huis. Het type woning (plat en/of schuin) en de geografische ligging van de woning zijn hierin van enorm belang. Kies daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De deskundige geeft op die manier actueel zonnepanelen advies in Olmen.

 4. Vul contactgegevens in

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Denk dan aan: achternaam, voornaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het emailadres. Daardoor weten wij hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Nadien verzenden zij de offertes.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen uit uw regio. Beperk je niet alleen tot de scherpste prijs, maar kijk goed naar eventuele keurmerken (voorbeelden zijn ISO certificaat, Recyclage, IEC keurmerk, RoHS certificaat) en reviews van klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan stadions die een stuk van het dak over hebben voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De kosten bedragen zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom van de pv-panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Olmen op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Olmen
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Olmen een capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor consumenten met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!