Aywaille

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Aywaille? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en leveren ook nog eens euro’s op. Met behulp van zonnepanelen op jouw woning wek je zelfstandig duurzame stroom op. Door o.a. de aantrekkelijke paneel prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de welbekende terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is dit iets voor mijn woning? Wat is het rendement na 10 jaar? Middels de zonnepanelen-vergelijker lees je uitgebreide adviezen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Aywaille!

zonnepanelen installateur 4920
 • Lagere energiekost.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLuik
GemeenteAywaille
Postcode49200
Gasverbruik20.060 kWh
Stroomverbruik kWh3530 kWh
Gemiddelde energierekening€163,01

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Aywaille mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet beschikbaar in België. Verscheidene gemeenten werken met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees jij de spelregels in de gemeente Aywaille. Kan je hier niets over vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Aywaille bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Aywaille
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens met een interessante rente een speciale lening kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere woningen aanmoedigt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4530), dan pak je al snel €562. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een soort vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al honderdduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen kan men berekenen met het soort en merk, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Aywaille liggen tussen de €5400 en €5900 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen wekt op plusminus 2760 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Energiedirect of Nuon betaal je daarvoor zo’n €690,00 (prijspeil mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Aywaille kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder lees je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120307€3625 – €4425€430
2296013€5000 – €5600€675
3356014€5900 – €6050€800
4390017€6300 – €6825€880
5431019€6925 – €7300€1030
6498022€7450 – €8200€1100

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het conformeert aan een aantal regels: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een positie gericht tussen westen of oosten (liefst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Evengoed is een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Door de zonnepanelencheck Aywaille bekijk je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Aywaille is 3530 kWh. Je hebt dus nodig circa 10 panelen van 285 wattpiek. Toelichting: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1975 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2875 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3900 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. De gemiddelde mensen geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens zijn er dunne-film panelen. Deze zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Aywaille?

Voor de installatie van panelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Meestal is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-aywaille

Installateur zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Aywaille vergelijken? Op basis van de adviezen van onze specialisten heb je binnen enkele minuten een uitmuntende aanbieder in de buurt. Verscheidene specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk verder dan de verkoopprijs. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere aanvraag? Praten we over een huurwoning of koophuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Verduidelijk expliciet het huis. Het genre woning (plat & schuin) en de oriëntatie van het huis zijn relevant. Kies ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Maak ook gebruik van het vrije veld. De deskundige geeft op die manier actueel zonnepanelen advies in Aywaille.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn je voor- en achternaam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Op basis daarvan komen we erachter hoe we contact kunnen leggen als er meer info benodigd is. Nadien krijgt u natuurlijk de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van installatiebedrijven uit de regio. Kijk niet alleen naar de aantrekkelijkste prijs, maar bekijk ook de benodigde certificaten (bijvoorbeeld ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, IEC keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur je een woning en heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gymzalen die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De totale huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Aywaille op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Aywaille
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Aywaille een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor mensen met een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente