Spa

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Spa? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en besparen je geld. Via krachtige zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Dankzij de steeds gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de interessante terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Met zonnepanelenvoordeel.be vind je waardevolle info aangaande zonnepanelen kopen in Spa!

zonnepanelen installateur 4900
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Duurzame investering.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieLuik
GemeenteSpa
Postcode49000
Gasverbruik20.040 kWh
Stroomverbruik kWh3520 kWh
Gemiddelde energierekening€162,70

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Spa juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie bestaat niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel energiepremies of speciale groene leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be check je wat er precies mogelijk is in de gemeente Spa. Is de informatie niet te vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Spa zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Spa
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen extra voordelig een groene lening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4510), dan bedraagt het voordeel al snel €559. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je weer terug injecteren aan het net. Hiervoor krijg je een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de klassieke mechanische tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is overeenkomstig met een 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Kosten
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van het soort en merk, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe lager de investering. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Spa schommelen tussen de €4000 en €5800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat gelijk aan circa zo’n 2740 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Energiedirect en/of NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €685,00 (prijspeil juni 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Spa kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de tabel check je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117306€3675 – €4250€440
2291013€5100 – €5650€575
3344014€5975 – €6200€725
4386016€6325 – €6725€900
5447019€6950 – €7200€1020
6504022€7625 – €7800€1050

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het klopt met een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een sterk dak. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Door de zonnepanelencheck Spa lees jij of het dak van uw woning kan. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Spa is 3520 kWh. Je hebt dus nodig pakweg 12 panelen van 325 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen genoeg, voor 1950 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 3000 kWh gaat het om 11, en voor 3925 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Meer dan de helft van de huizenbezitters bestellen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Tevens kun je kiezen voor dunne-film panelen. Deze PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Heb ik een vergunning nodig in Spa?

Voor het leggen van panelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Veelal is het verkrijgen van een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-spa

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Spa vergelijken? Dankzij onze stappenplan tref jij moeiteloos een erkende aanbieder in je postcodegebied. Verscheidene installateurs hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de tarieven. Let ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Beschrijf de opdracht

  Specificeer het type huis. Het genre huis (schuin of plat) en de ligging van de woning zijn van groot belang. Maak vervolgens een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf geeft jou dan erkend zonnepanelen advies in Spa.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn gegevens als: uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Zo komen we erachter hoe wij u kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Nadien verstrekken zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van installatiebedrijven uit de buurt. Pas op voor alleen de goedkoopste aanbieder, maar check ook op certificaten en keurmerken (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, RoHS certificaat, CE-keurmerk, VDE keurmerk) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Is zonnepanelen huren interessant?

Beschik je over een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er bestaan vele mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere verenigingen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De tarieven beginnen bij €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Eigen geld is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Je kunt denken aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Spa op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Spa
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Spa een distributienettarief – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €86,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!