Harzé

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Harzé? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en leveren ook nog eens euro’s op. Geholpen door innovatieve zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Vanwege de dalende inkoopprijs, de royale 6%-BTW constructie, en de interessante terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is het overal mogelijk? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? D.m.v. onze vergelijker tref jij omvangrijke raadgeving die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Harzé!

zonnepanelen installateur 4920
 • Structureel lagere energiekost.
 • Milieubewuste keuze.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLuik
GemeenteAywaille
Postcode49200
Gasverbruik20.150 kWh
Stroomverbruik kWh3475 kWh
Gemiddelde energierekening€162,15

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Harzé juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. In verschillende gemeenten zien we energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be ontdek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Aywaille. Geen resultaten? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Aywaille kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Harzé
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huizeneigenaren met een lage rente een krediet kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4870), dan is jouw winst al gauw €604. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of wordt teruggeleverd aan het net. Daarvoor krijg jeeen vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Dit gaat wel veranderen: deze traditionele energiemeters worden ingewisseld voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze planeet, maar ook voor de portemonnee! Al 500.000gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen is gebaseerd op het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Harzé zitten vaak tussen de €5100 en €6000 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa circa 2980 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Essent en Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €745,00 (prijspeil juli 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Harzé is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht tref jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
121006€3525 – €4300€430
2308011€5100 – €5675€525
3325014€6050 – €6175€700
4390018€6500 – €6850€910
5450020€7075 – €7175€960
6499022€7575 – €7875€1070

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het conformeert aan een aantal regels: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met de richting tussen oost / west (meest ideale is het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Mede is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Mede door de zonnepanelencheck Harzé achterhaal jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Harzé bedraagt 3475 kWh. Hiervoor heb je nodig om en nabij 10 panelen van 300 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Denk ook eens na over veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 875 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen afdoende, voor 1875 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2900 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3950 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de huizenbezitters kopen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien bestaan er dunne-film panelen. Dit type PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Harzé?

Voor de installatie van panelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Gewoonlijk is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-harze

Een zonnepanelen-installateur vinden

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Harzé vergelijken? Gebruikmakend van het advies hieronder heb jij in een zeer korte periode een professionele monteur in de buurt. Een aantal leveranciers hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Let niet alleen op de prijs. Bekijk ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Detailleer expliciet jouw woning. De dak-categorie (plat en/of schuin) en de focus-richting van de woning zijn goede voorbeelden. Kies tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur verschaft dan namelijk toepasbaar zonnepanelen advies in Harzé.

 4. Voorkeur voor contact

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Denk dan aan: je voor- en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en een e-mailadres. Daardoor is het duidelijk hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen de voordeligste tarieven, maar check ook op kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. Recyclage, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed nieuws, de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen vele mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan stadions die hun dak/grond over hebben voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Beschikbaar vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huur van de panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Harzé op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Harzé
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Harzé een aanvullend distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen met een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!