Waarmaarde

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Waarmaarde? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en men kan er flink door besparen. Met behulp van zonnepanelen gericht op het zuiden wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Omwille van de steeds gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Met behulp van onze vergelijker bekijk jij praktische tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Waarmaarde!

zonnepanelen installateur 8581
 • Structureel lagere energiekost.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteAvelgem
Postcode85810
Gasverbruik22.370 kWh
Stroomverbruik kWh3485 kWh
Gemiddelde energierekening€171,62

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Waarmaarde september 2023

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk jij wat de regels zijn in de gemeente Avelgem. Kan je hier niets over vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Avelgem kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Waarmaarde
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn interessante leningen waarmee consumenten tegen een gunstige rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4590), dan bedraagt het voordeel al snel €569. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie ontvang je natuurlijk een vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat wel veranderen: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een 4% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor het klimaat, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden huishoudens wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger het is. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De actuele kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Waarmaarde fluctueren tussen de €4000 en €5800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen staat voor pakweg 2950 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Engie en/of Vandebron betaal je daarvoor zo’n €737,50 (tarieven september 2023). Op basis van goedkope zonnepanelen in Waarmaarde kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel lees jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120306€3600 – €4400€400
2277013€5000 – €5900€650
3353015€6100 – €6100€775
4387017€6300 – €6700€900
5434020€6925 – €7150€1030
6515023€7575 – €8025€1080

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een goede dakconstructie. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Waarmaarde achterhaal je de geschiktheid van je dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Waarmaarde bedraagt 3485 kWh. Dit kan je zelf genereren met grofweg 10 pv-panelen van 300 wattpiek. Aanbeveling: dit zijn doorsnee statistieken. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 pv-panelen geschikt, voor 1900 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2975 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3975 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. Bijna alle mensen installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast bestaan er dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Waarmaarde?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak is ook een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-waarmaarde

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Waarmaarde vergelijken? Op basis van tips van onze adviseurs kies je binnen enkele minuten een deskundige aanbieder in je woonplaats. Tal van bedrijven hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de installatiekosten. Let ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Treft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Omschrijf het project

  Omschrijf de eigenschappen van de woning. De dak-categorie (plat + schuin) en de ligging van de woning zijn zaken die van belang zijn. Selecteer tevens een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist biedt zo goedzonnepanelen advies in Waarmaarde.

 4. Vul contactgegevens in

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en het emailadres. Daardoor weten we op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de offertes.

 5. Vergelijk offertes

  Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook op kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld ISO certificaat, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen verschillende aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor stadions die hun dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is dan ook geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Onder andere met buren zonnepanelen laten plaatsen in Waarmaarde op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Waarmaarde
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Waarmaarde verplichte kost – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Belgen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!