Ligne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Ligne? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en winstgevend. Door middel van zonnepanelen op je woning kan je zelf stroom opwekken. Omwille van het financieel interessante plaatje, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de interessante terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Op basis van zonnepanelenvoordeel.be check jij accurate details over zonnepanelen kopen in Ligne!

zonnepanelen installateur 7812
 • Structureel lagere energiekost.
 • Groene investering.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieHenegouwen
GemeenteAth
Postcode78120
Gasverbruik22.950 kWh
Stroomverbruik kWh3575 kWh
Gemiddelde energierekening€176,06

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ligne september 2023

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met speciale premies en/of leningen. Door te surfen naar energiesparen.be lees je welke regelingen er zijn in de gemeente Ath. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Ath kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Ligne
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huishoudens tegen een speciaal rentetarief een krediet kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4920), dan is jouw winst al gauw €610. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de klassieke mechanische tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno september 2023. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 4% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden huizen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen hangt af van de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Ligne variëren tussen de €4000 en €5700, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor zo’n 2810 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Greenchoice en NLE betaal je hiervoor wel €702,50 (onkosten september 2023). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Ligne kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder doorzoek jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120306€3475 – €4275€390
2309011€5075 – €5800€675
3351014€6050 – €6075€850
4400018€6375 – €6850€910
5441019€6900 – €7275€1010
6508022€7625 – €8050€1110

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kunnen er panelen op mijn dak?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal regels: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is het efficiëntst), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Eveneens is een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Door de zonnepanelencheck Ligne bekijk jij de geschiktheid van je dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ligne is 3575 kWh. Dit staat voor zo’n 12 panelen van 300 wattpiek. Let op: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Maak ook een inschatting van de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 zonnepanelen genoeg, voor 1825 kWh zijn dat er 8, voor 3000 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3825 kWh gaat het om 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Veel investeerders geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Bovendien bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De aanschafkosten liggen lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning noodzakelijk in Ligne?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Veelal is ook een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ligne

Een zonnepanelen-installateur vinden

Direkt zonnepanelen bedrijven in Ligne vergelijken? Door middel van onze stappenplan heb je vandaag nog een goede vakspecialist in jouw omgeving. Sommige aanbieders beschikken over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijs. Houd ook rekening met keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Detailleer duidelijk de woning. Het soort huis (plat en/of schuin) en de focus-richting van de woning zijn goede voorbeelden. Maak tevens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De vakman voorziet jou dan van actueel zonnepanelen advies in Ligne.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn naam, een (vast) telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Hierdoor weten wij hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend krijgt u natuurlijk de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 4-5 dagen volgen er offertes van installateurs uit de omgeving. Focus niet uitsluitend op de scherpste prijs, maar houd ook rekening met voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dak te klein voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Dit hoeft geen probleem te zijn: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We zien verscheidene aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere clubhuizen die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • Het maandelijkse bedrag blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Ligne op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Ligne
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Ligne een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor consumenten die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!