Waanrode

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Waanrode? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en winstgevend. Door gebruik te maken van krachtige zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Mede door dalende prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is het iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Door de zonnepanelen-vergelijker check jij actuele raadgeving met betrekking tot zonnepanelen kopen in Waanrode!

zonnepanelen installateur 3473
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Ook te integreren in het dak.
 • BTW terugvragen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteKortenaken
Postcode34730
Gasverbruik22.790 kWh
Stroomverbruik kWh3495 kWh
Gemiddelde energierekening€173,60

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Waanrode mei 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. Soms zijn er binnen gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) tref jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Kortenaken. Kan je het niet vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Kortenaken zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Waanrode
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren tegen een lage rente een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4760), dan bedraagt het voordeel al snel €590. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Daarvoor ontvang jeeen vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden consumenten hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt vastgesteld door de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Waanrode schommelen tussen de €4200 en €5700 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen draait uit op grofweg 2950 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Engie en/of Qurrent betaal je al snel €737,50 (vergoeding mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Waanrode kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hieronder lees je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120706€3425 – €4500€420
2284011€5025 – €5600€625
3328016€5975 – €6225€875
4397018€6525 – €6750€880
5470020€7075 – €7150€1030
6496023€7400 – €8150€1080

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het voldoet aan een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Dankzij de zonnepanelencheck Waanrode check jij of je dak geschikt is voor montage. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Waanrode is 3495 kWh. Je hebt dus nodig pak ‘m beet 11 panelen van 285 wattpiek. Toelichting: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 950 kWh zijn 5 panelen genoeg, voor 1925 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3850 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. De gemiddelde klanten kopen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Overigens bestaan er dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Waanrode?

Voor het leggen van panelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Vaak is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-waanrode

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Waanrode vergelijken? Op basis van het onderstaande stappenplan kies je in een zeer korte periode een deskundige vakman in jouw eigen buurt. Sommige adviseurs beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de installatiekosten. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Betreft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Omschrijf expliciet het huis. Het type huis (plat + schuin) en de ligging van de woning zijn hierin van enorm belang. Kies tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De installateur geeft jou dan erkend zonnepanelen advies in Waanrode.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Je kunt denken aan jouw naam (+ achternaam), een mobiel/vast nummer, en e-mailadres. Op die manier weten wij ook hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Vervolgens verzenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijking van offertes

  Na 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs uit de regio. Focus niet uitsluitend op de beste aanschafprijs, maar check ook op certificering (bijv. TÜV keurmerk, Recyclage, IEC keurmerk, CE-keurmerk) en referenties. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er bestaan allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gebouwendie een stuk van het dak over hebben voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Beschikbaar vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Waanrode op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Waanrode
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Waanrode een vergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG is duidelijk: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!