Molenbeek-Wersbeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Molenbeek-Wersbeek? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en een goede investering. Dankzij een zonnepanelen-installatie kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Mede door de dalende verkoopprijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Dankzij deze pagina ontdek jij omvangrijke adviezen aangaande zonnepanelen kopen in Molenbeek-Wersbeek!

zonnepanelen installateur 3461
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Duurzame investering.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteBekkevoort
Postcode34610
Gasverbruik22.740 kWh
Stroomverbruik kWh3470 kWh
Gemiddelde energierekening€172,83

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Molenbeek-Wersbeek mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Verscheidene gemeenten werken met speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be bekijk je wat er precies mogelijk is in de gemeente Bekkevoort. Is de informatie niet te vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Bekkevoort is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Met de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Molenbeek-Wersbeek
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening. Dit zijn speciale leningen waarmee huizeneigenaren met een lage rente een afbetalingsregeling kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4710), dan profiteer je al van een korting van zo’n €584. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie ontvang je een passende vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de klassieke mechanische tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 6 procent rente. Dit is niet alleen goed voor het milieu, echter ook op financieel vlak. Al enkele honderdduizenden huishoudens wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een aanbieding met 10 panelen in Molenbeek-Wersbeek liggen tussen om en nabij de €4400 en €6300 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en rendement
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen resulteert in circa 2900 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Greenchoice of Oxxio betaal je daarvoor zo’n €725,00 (tarief mei 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Molenbeek-Wersbeek kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder tref jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117507€3500 – €4250€420
2285011€5200 – €5650€600
3338015€5975 – €6175€775
4395016€6475 – €6650€890
5433020€7000 – €7125€1030
6507021€7600 – €7925€1110

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal regels: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Omwille van de zonnepanelencheck Molenbeek-Wersbeek achterhaal jij of uw dak in aanmerking komt. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Molenbeek-Wersbeek is 3470 kWh. Dit kan je zelf genereren met grofweg 12 zonnepanelen van 295 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Houd ook rekening met het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen gewenst, voor 1925 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2900 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3925 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Wat is het beste type paneel?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. De meeste consumenten kiezen voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Daarnaast onderscheiden we dunne-film panelen. Deze zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De kosten zijn lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Molenbeek-Wersbeek?

Voor zonnepanelen bovenop uw huis geldt er geen vergunningplicht. Dit geldt niet voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Vaak is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-molenbeek-wersbeek

Een zonnepanelen-installateur vinden

Populaire zonnepanelen bedrijven in Molenbeek-Wersbeek vergelijken? Gebruikmakend van de adviezen van onze specialisten vind jij zonder problemen een goede vakman in jouw eigen buurt. Diverse bedrijven bieden een kleine showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de kosten. Vraag ook om relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer de karakteristieken van het huis. Het type dak (plat & schuin) en de focus-richting van het dak zijn daarin van belang. Selecteer tevens een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De deskundige voorziet jou dan van actueel zonnepanelen advies in Molenbeek-Wersbeek.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Denk dan aan: je voor- en achternaam, een (vast) telefoonnummer en het emailadres. Daardoor is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Daarna versturen ze de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Na 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van installateurs uit uw regio. Focus niet uitsluitend op de aanbieder met de laagste prijs, maar vraag ook om kleine lettertjes/certificaten (bijv. VDE keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk, TÜV keurmerk) en recensies van andere consumenten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Woon je in een huurhuis, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of kan je het nu niet betalen? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gymzalen die grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Zoals met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Molenbeek-Wersbeek op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Molenbeek-Wersbeek
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Molenbeek-Wersbeek een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor mensen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomEen bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €89,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!