Sint-Margriete-Houtem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Sint-Margriete-Houtem? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en besparen je geld. Geholpen door innovatieve zonnepanelen wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Door o.a. het financieel interessante plaatje, de speciale 6%-BTW regeling en de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is dit iets voor mijn woning? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Met onze vergelijker bekijk je omvangrijke tips die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Sint-Margriete-Houtem!

zonnepanelen installateur 3470
 • Snelle terugverdientijd.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteKortenaken
Postcode34700
Gasverbruik22.760 kWh
Stroomverbruik kWh3480 kWh
Gemiddelde energierekening€173,13

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Sint-Margriete-Houtem mei 2024

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be doorzoek jij welke regelingen er zijn in de gemeente Kortenaken. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Kortenaken zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Sint-Margriete-Houtem
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huizeneigenaren tegen een gunstige rente een groene lening kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4730), dan loopt het voordeel al gauw op tot €586. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Ter compensatie ontvang je een soort vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is in lijn met een 5 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie komt tot stand door het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geraamde kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Sint-Margriete-Houtem liggen tussen de €4600 en €6200 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op pak ‘m beet 2920 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Greenchoice en Vandebron betaal je hiervoor wel €730,00 (tarief mei 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Sint-Margriete-Houtem kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht check je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119308€3500 – €4225€410
2282013€5275 – €5900€500
3330016€6000 – €6075€750
4395017€6500 – €6775€920
5468020€6900 – €7275€960
6501021€7425 – €8150€1100

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het conformeert aan een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Overigens is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Door de zonnepanelencheck Sint-Margriete-Houtem bekijk je of uw dak in aanmerking komt. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Margriete-Houtem bedraagt 3480 kWh. Dit staat voor grofweg 12 panelen van 320 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor verbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 pv-panelen genoeg, voor 1825 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2825 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3850 kWh gaat het om 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. Meer dan 50% van de woningbezitters prefereren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Daarnaast kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze panelen vallen veel minder op. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Sint-Margriete-Houtem?

Puur voor panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Dikwijls is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-margriete-houtem

Een zonnepanelen-installateur vinden

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Sint-Margriete-Houtem vergelijken? D.m.v. het onderstaande stappenplan vergelijk jij moeiteloos een deskundige leverancier in jouw omgeving. Veel bedrijven beschikken over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de prijs. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Spreken we over een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf het type woning. De dak-categorie (schuin of plat) en de ligging van de woning zijn daarin van belang. Maak daarna een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De installateur geeft dan goedzonnepanelen advies in Sint-Margriete-Houtem.

 4. Overige gegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Hierdoor is het duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Vervolgens versturen ze de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  In 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van adviseurs uit uw regio. Beperk je niet alleen tot de laagste offerte, maar houd ook rekening met kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. IEC keurmerk, Recyclage, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en klantervaringen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen vele prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn clubhuizen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Veel spaargeld is dan ook geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Margriete-Houtem op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Sint-Margriete-Houtem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Margriete-Houtem een distributienettarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor consumenten met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!