Hoeleden

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Hoeleden? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en leveren ook nog eens euro’s op. Op basis van de investering in zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Als gevolg van de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is dit iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? D.m.v. onze tool tref je omvangrijke gegevens die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Hoeleden!

zonnepanelen installateur 3471
 • Direct lagere energielasten.
 • Groene investering.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Lange levensduur.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteKortenaken
Postcode34710
Gasverbruik22.770 kWh
Stroomverbruik kWh3485 kWh
Gemiddelde energierekening€173,29

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Hoeleden mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In sommige gemeenten zijn er duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door gebruik te maken van energiesparen.be doorzoek je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Kortenaken. Is de informatie niet te vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Kortenaken zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Hoeleden
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn interessante leningen waardoor huishoudens met een lage rente een speciaal type lening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4740), dan bedraagt het voordeel al snel €588. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze klassieke mechanische meters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit is niet alleen goed voor het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type/merk, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Hoeleden liggen tussen de €4200 en €6400 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op circa 2930 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Essent en Qurrent betaal je hiervoor wel €732,50 (prijs mei 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Hoeleden kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hieronder check jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118607€3525 – €4200€400
2272012€5275 – €5900€550
3324015€6025 – €6175€775
4381018€6350 – €6625€930
5438019€7000 – €7200€980
6509021€7400 – €8150€1060

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het conformeert aan een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een goede dakconstructie. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Door o.a. de zonnepanelencheck Hoeleden achterhaal je de geschiktheid van je dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hoeleden is 3485 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 12 pv-panelen van 295 wattpiek. Toelichting: dit zijn doorsnee statistieken. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Denk ook eens na over de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen voldoende, voor 1900 kWh gaan we uit van 8, voor 2975 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3850 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is nagenoeg gelijk. De meeste huizenbezitters bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De prijs ligt lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Hoeleden?

Tijdens de montage van panelen bovenop uw huis geldt er geen vergunningplicht. Doorgaans gelden er andere regels voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Doorgaans is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hoeleden

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Hoeleden vergelijken? Dankzij het onderstaande stappenplan vergelijk je zonder problemen een uitmuntende leverancier in de regio. De meeste bedrijven bieden een kleine showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Maak niet alleen een keuze op basis van de offerteprijs. Houd ook rekening met keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Hebben we het over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer de eigenschappen van de woning. De huis-categorie (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het huis zijn goede voorbeelden. Kies vervolgens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De expert verschaft dan namelijk interessant zonnepanelen advies in Hoeleden.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Van belang zijn achternaam, voornaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Zo weten we hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Nadien ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen die goed staan aangeschreven. Focus niet uitsluitend op de scherpste aanbieder, maar let ook op de benodigde certificaten (zoals bijv. CE-keurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! We onderscheiden diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor bedrijven die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Hoeleden op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Hoeleden
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Hoeleden een bijdrage – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor consumenten die beschikken over een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €89,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!