Heestert

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Heestert? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en fiscaal aantrekkelijk. Middels zonnepanelen bij je huis wek je zelf schone energie op. Gezien dalende kosten, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Via de zonnepanelen-vergelijker check jij actuele aanbevelingen aangaande zonnepanelen kopen in Heestert!

zonnepanelen installateur 8551
 • Minder betalen voor stroom.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteZwevegem
Postcode85510
Gasverbruik22.250 kWh
Stroomverbruik kWh3425 kWh
Gemiddelde energierekening€169,77

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Heestert oktober 2023

Een landelijke subsidiepot is niet beschikbaar in België. Er zijn nog wel gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be ontdek je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Zwevegem. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Zwevegem is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Heestert
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huizeneigenaren zonder hoge lasten een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4470), dan is het belastingvoordeel al gauw €554. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet een 100% prive-woning zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. Voor deze elektriciteit ontvang je een passende vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de “ouderwetse” tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno oktober 2023. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met 6% rente. Niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen is gebaseerd op het type zonnecel, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe betaalbaarder het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (oktober 2023) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Heestert liggen tussen de €4600 en €6700 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen genereert pakweg 2830 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Engie en Vandebron betaal je voor dit stukje stroom wel €707,50 (prijspeil oktober 2023). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Heestert kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht vind je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118606€3475 – €4475€430
2271013€5050 – €5600€575
3340014€5975 – €6225€875
4404018€6375 – €6750€900
5434019€7075 – €7150€1020
6506021€7450 – €8000€1080

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Wegens de zonnepanelencheck Heestert check je of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Heestert bedraagt 3425 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig circa 12 panelen van 315 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Maak ook een inschatting van de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 5 zonnepanelen toereikend, voor 1825 kWh moet je uitgaan van 8, voor 3000 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3900 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. Veel bewoners kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Evenzeer onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Deze panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs ligt lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Heestert?

Puur voor panelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen niet op het dak worden gelegd of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-heestert

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Heestert vergelijken? Met behulp van onze stappenplan zoek je snel en eenvoudig een goede vakman in je postcodegebied. Diverse adviseurs hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de offerteprijs. Check ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Gaat het om een woning in privé-bezit? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Omschrijf het project

  Definieer duidelijk het huis. Het type woning (schuin of plat) en de ligging van de woning zijn van groot belang. Maak tevens een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige levert jou dan ook goedzonnepanelen advies in Heestert.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Denk dan aan: voorletter + achternaam, een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Zo weten we hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend ontvang je de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Na zo’n 5 werkdagen volgen er offertes van installateurs die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar let ook op eventuele keurmerken (voorbeelden zijn ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur je een woning en zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of is de investering nu te groot? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan verenigingen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De tarieven beginnen bij €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Heestert op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Heestert
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Heestert een aanvullend distributienettarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomAls gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!