Balegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Balegem? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en financieel interessant. Op basis van de zonnepanelen van tegenwoordig wek je zelfstandig duurzame stroom op. Omwille van de lagere prijs van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de interessante terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan iedereen dat zomaar doen? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Gebruikmakend van zonnepanelenvoordeel.be ontdek jij praktische tips aangaande zonnepanelen kopen in Balegem!

zonnepanelen installateur 9860
 • Snelle terugverdientijd.
 • Groene investering.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteOosterzele
Postcode98600
Gasverbruik21.650 kWh
Stroomverbruik kWh3561,68900501744 kWh
Gemiddelde energierekening€170,35

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Balegem december 2023

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. Er zijn nog wel gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be vind jij de spelregels in de gemeente Oosterzele. Onduidelijke informatie? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Oosterzele kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Balegem
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn interessante leningen waardoor gezinnen met een interessante rente een groene lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4870), dan is jouw winst al gauw €604. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. Hiervoor krijg je natuurlijk een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de klassieke mechanische tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 4 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Balegem fluctueren tussen de €4200 en €6300 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op zo’n 2950 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Delta of Nuon betaal je hiervoor wel €737,50 (vergoeding december 2023). Via goedkope zonnepanelen in Balegem bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hierna lees je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117808€3450 – €4475€410
2309012€5300 – €5775€525
3341015€5900 – €6200€700
4407017€6400 – €6850€900
5461020€6925 – €7200€1030
6498023€7525 – €7850€1100

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Mede door de zonnepanelencheck Balegem tref je of het dak van uw woning kan. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Balegem bedraagt 3561,68900501744 kWh. Dit kan je zelf genereren met pakweg 12 pv-panelen van 290 wattpiek. Concreet: dit zijn doorsnee statistieken. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je er ook minder te leggen. Maak ook een inschatting van het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 1000 kWh zijn 5 zonnepanelen geschikt, voor 1975 kWh moet je rekenen op 8, voor 2900 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3950 kWh moet je rekenen op 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. Meer dan 50% van de woningbezitters prefereren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Verder zijn er dunne-film PV-panelen. Deze panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het vermogen is ook wat minder.

Hoe zit het met een vergunning in Balegem?

Voor de installatie van zonnepanelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Helaas is dat anders bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Dikwijls is een vergunning noodzakelijk als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-balegem

Een zonnepanelen-installateur vinden

Goede zonnepanelen bedrijven in Balegem vergelijken? Middels onderstaande tips vind jij snel en eenvoudig een uitmuntende vakspecialist in je postcodegebied. Veel installateurs hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Focus niet uitsluitend op de aanschafprijzen. Let ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het uitgangspunt een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Betreft het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Schets zo specifiek mogelijk de woning. Het genre woning (schuin + plat) en de ligging van het dak zijn zaken die van belang zijn. Kies vervolgens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De installateur voorziet jou dan van goedzonnepanelen advies in Balegem.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor weten we hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Daaropvolgend ontvangt u ook de offertes.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na een paar dagen volgen er offertes van experts uit uw regio. Er is meer dan alleen de beste aanschafprijs, maar vraag ook om eventuele keurmerken (je kunt denken aan ISO certificaat, CE-keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage) en vraag naar recente projecten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien verschillende mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost om en nabij de €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • Het maandelijkse bedrag blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Balegem op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Balegem
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Balegem een capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningeigenaren met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomHet gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €85,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!