Hofstade

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Hofstade? Zonnepanelen zijn duurzaam en besparen je geld. Dankzij krachtige zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Door o.a. gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan dit ook op ons dak? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Met deze website tref jij veelzijdige raadgeving m.b.t. zonnepanelen kopen in Hofstade!

zonnepanelen installateur 1981
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteZemst
Postcode19810
Gasverbruik21.720 kWh
Stroomverbruik kWh3560 kWh
Gemiddelde energierekening€170,60

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Hofstade mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Verscheidene gemeenten werken met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je wat de regels zijn in de gemeente Zemst. Geen resultaten? Bel of mail dan met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Zemst zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Hofstade
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee consumenten tegen een gunstige rente een krediet kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4440), dan is het belastingvoordeel al gauw €550. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie krijg je een soort vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is in lijn met een 5% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het type zonnecel, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te rendabeler jouw investering. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een aanbieding met 10 panelen in Hofstade liggen tussen om en nabij de €4600 en €6200 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen mondt uit in pakweg 2700 kWh stroom. Bij een maatschappij als Eneco en/of NLE betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €675,00 (vergoeding mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Hofstade kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de tabel lees je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117406€3625 – €4400€420
2283013€5075 – €5675€600
3325014€6100 – €6050€700
4419017€6400 – €6700€880
5456020€6925 – €7175€980
6482022€7600 – €8125€1050

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een sterk dak. Mede is een hellingshoek van 36 graden het beste. Wegens de zonnepanelencheck Hofstade tref je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hofstade is 3560 kWh. Dit kan je zelf genereren met grofweg 10 pv-panelen van 295 wattpiek. Disclaimer: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen zijn er minder nodig. Houd ook rekening met het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen passend, voor 1950 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3825 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen verschilt niet veel. Veel mensen installeren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Bovendien kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De prijs ligt lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Hoe zit het met een vergunning in Hofstade?

Tijdens de montage van PV-panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaal is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hofstade

Een zonnepanelen-installateur vinden

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Hofstade vergelijken? Via onderstaande tips kies jij vandaag nog een uitmuntende expert in de buurt. Sommige leveranciers hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de prijzen. Wees scherp op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke vraag? Betreft het een aangekochte woning of huur je? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project beschrijven

  Definieer de karakteristieken van de woning. Het soort dak (plat + schuin) en de ligging van het huis zijn goede voorbeelden. Selecteer ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert geeft dan geschikt zonnepanelen advies in Hofstade.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn gegevens als: uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het emailadres. Vandaar weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Als laatste verstrekken zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Alle offertes vergelijken

  In 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van adviseurs uit de buurt. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar let ook op relevante keurmerken (bijv. VDE keurmerk, IEC keurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en referenties. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We zien allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor verenigingen die een stukje dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De totale huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Veel spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Hofstade op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Hofstade
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Hofstade aanvullend capaciteitstarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €86,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!