Eppegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Eppegem? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en heb je razendsnel terugverdiend. Met zonnepanelen op jouw woning wek je je eigen zonne-energie op. Wegens de aantrekkelijke paneel prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Aan de hand van de zonnepanelen-vergelijker ontdek jij samengestelde raadgeving met betrekking tot zonnepanelen kopen in Eppegem!

zonnepanelen installateur 1980
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • BTW terugvragen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteZemst
Postcode19800
Gasverbruik21.710 kWh
Stroomverbruik kWh3555 kWh
Gemiddelde energierekening€170,45

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Eppegem mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er jammer genoeg niet in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Zemst. Kan je het niet vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Zemst kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Met de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Eppegem
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waardoor huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een groene lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4430), dan is het voordeel al snel €549. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. Daarvoor ontvang jeeen redelijke vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Dit gaat wel veranderen: de traditionele tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met 5% rente. De win is er niet alleen voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al ruim honderdduizenden investeerders hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger het is. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (mei 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Eppegem schommelen tussen de €4300 en €5600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen staat voor plusminus 3100 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Eneco en/of Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €775,00 (prijs mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Eppegem bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder doorzoek jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120106€3700 – €4375€400
2274013€5225 – €5775€625
3351016€6025 – €6025€750
4418017€6350 – €6825€910
5440019€7100 – €7250€980
6503022€7600 – €7825€1040

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het voldoet aan een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Met hulp van de zonnepanelencheck Eppegem check jij of uw dak in aanmerking komt. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Eppegem is 3555 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig omstreeks 10 pv-panelen van 300 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 825 kWh zijn 5 zonnepanelen voldoende, voor 2000 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2900 kWh zijn dat er 11, en voor 3975 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. De meeste consumenten geven de voorkeur aan de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Mede vind je dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Eppegem?

Voor het laten leggen van panelen op uw dak is een vergunning overbodig. Helaas is dat anders bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Dikwijls is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-eppegem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Eppegem vergelijken? Met het onderstaande stappenplan heb je in korte tijd een professionele leverancier in jouw omgeving. Tal van monteurs hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de verkoopprijs. Wees scherp op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Betreft het een huurhuis of koopwoning? Wat is de stroomvraag? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer zo concreet mogelijk het huis. De woning-categorie (plat en/of schuin) en de geografische ligging van het huis zijn van groot belang. Kies vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De adviseur biedt zo toepasbaar zonnepanelen advies in Eppegem.

 4. Overige gegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw naam (+ achternaam), een mobiel/vast nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Aansluitend ontvang je de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installateurs die goed staan aangeschreven. Let niet alleen op de aantrekkelijkste prijs, maar houd ook rekening met relevante keurmerken (bijvoorbeeld RoHS certificaat, Recyclage, ISO certificaat, VDE keurmerk) en reviews van klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden diverse aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan scholen die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer noodzakelijk.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Eppegem op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Eppegem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Eppegem verplichte kost – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!