Elewijt

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Elewijt? Zonnepanelen zijn duurzaam en besparen je geld. Middels zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelfstandig duurzame stroom op. Wegens de dalende inkoopprijs, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de interessante terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Gebruikmakend van onze tool tref je handige tips die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Elewijt!

zonnepanelen installateur 1982
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Los van de energieleverancier.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteZemst
Postcode19820
Gasverbruik21.730 kWh
Stroomverbruik kWh3565 kWh
Gemiddelde energierekening€170,75

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Elewijt mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Soms zijn er binnen gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Via de website energiesparen.be bekijk jij hoe het ervoor staat in de gemeente Zemst. Geen resultaten? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Zemst zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Elewijt
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening. Deze groene leningen waardoor huishoudens tegen een gunstige rente een krediet kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere woningen aanmoedigt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4450), dan bedraagt het voordeel al snel €552. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Hiervoor krijg je een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wek je meer op dan je verbruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: deze klassieke mechanische meters worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook op een lagere energierekening. Al enkele honderdduizenden huishoudens hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Elewijt liggen tussen om en nabij de €4200 en €6500 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op om en nabij 2710 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Engie en Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €677,50 (kosten mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Elewijt is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht vind jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120908€3550 – €4500€400
2285013€5200 – €5700€625
3320016€5925 – €6175€850
4384016€6375 – €6825€930
5451019€7000 – €7125€970
6492023€7450 – €8000€1090

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het conformeert aan een aantal randvoorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat de panelen kan dragen. Ook is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Vanwege de zonnepanelencheck Elewijt ontdek jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Elewijt is 3565 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig pak ‘m beet 11 zonnepanelen van 325 wattpiek. Aanbeveling: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er minder nodig. Denk ook eens na over veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 925 kWh zijn 4 panelen voldoende, voor 1925 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2950 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3925 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is gelijkwaardig. Meer dan de helft van de klanten bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Ook kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit type panelen zijn breed inzetbaar. De kosten zijn lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Hoe zit het met een vergunning in Elewijt?

Tijdens de montage van zonnepanelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-elewijt

Een zonnepanelen-installateur vinden

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Elewijt vergelijken? Door middel van het onderstaande stappenplan tref jij zonder problemen een uitmuntende installateur in de regio. Tal van aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de prijs. Check ook certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Treft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project omschrijven

  Beschrijf de eigenschappen van de woning. Het type huis (plat & schuin) en de ligging van het huis zijn goede voorbeelden. Kies tevens een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk aantrekkelijk zonnepanelen advies in Elewijt.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Van belang zijn achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Op die manier is het duidelijk hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Vervolgens verstrekken zij de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  In 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Beperk je niet alleen tot de laagste prijs, maar wees scherp op kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. VDE keurmerk, CE-keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat) en vraag naar recente projecten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Elewijt op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Elewijt
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Elewijt verplichte kost – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen met een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!