Wannegem-Lede

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Wannegem-Lede? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en men kan er flink door besparen. Met behulp van zonnepanelen op jouw woning wek je zelf energie op uit de zon. Als gevolg van gunstigere prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Hoe zit het met kosten en het rendement? Met behulp van zonnepanelenvoordeel.be tref jij bruikbare gegevens aangaande zonnepanelen kopen in Wannegem-Lede!

zonnepanelen installateur 9772
 • Structureel lagere energiekost.
 • Duurzame investering.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteKruisem
Postcode97720
Gasverbruik21.350 kWh
Stroomverbruik kWh3552,31644646608 kWh
Gemiddelde energierekening€168,89

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Wannegem-Lede september 2023

Een speciale subsidie is er niet meer in België. Een aantal gemeenten hanteren wel speciale premies en/of leningen. Door te surfen naar energiesparen.be check je hoe het ervoor staat in de gemeente Kruisem. Onduidelijke informatie? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Kruisem kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Wannegem-Lede
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huizeneigenaren met een lage rente een groene lening kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4570), dan is het voordeel al snel €567. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of injecteer je terug op het energienet. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor de aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt bepaald door de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De actuele kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Wannegem-Lede variëren tussen de €4100 en €6600 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen mondt uit in om en nabij 3060 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Energiedirect of Powerpeers betaal je hiervoor wel €765,00 (tarieven september 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Wannegem-Lede kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder check jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120407€3675 – €4500€400
2302012€5075 – €5650€525
3348015€6025 – €6025€725
4383016€6375 – €6775€930
5469020€6950 – €7200€1030
6514021€7575 – €7825€1070

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het conformeert aan een aantal regels: een schuin/plat dak met genoeg plek, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een degelijke dakconstructie. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Met hulp van de zonnepanelencheck Wannegem-Lede check jij de geschiktheid van je dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wannegem-Lede is 3552,31644646608 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig pakweg 11 pv-panelen van 300 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 825 kWh zijn 4 – 5 panelen afdoende, voor 1800 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2900 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3950 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. Bijna alle woningbezitters verkiezen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer vinden we dunne-film PV-panelen. Deze panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs ligt lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Wannegem-Lede?

Voor PV-panelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Veelal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wannegem-lede

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Wannegem-Lede vergelijken? Door middel van onderstaande tips zoek jij in een zeer korte periode een betrouwbare specialist in de buurt. Een aantal bedrijven beschikken over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de aanschafprijzen. Bekijk ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Betreft het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project beschrijven

  Specificeer het soort huis. Het type huis (schuin en/of plat) en de ligging van het dak zijn daarin van belang. Kies ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. De vakman geeft dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Wannegem-Lede.

 4. Overige gegevens invullen

  Vul de overige contactgegevens in. Het gaat hier om naam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en als laatste het e-mailadres. Hierdoor is het helder hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Als laatste ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes vergelijken

  In 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installatiebedrijven die actief zijn in de regio. Beperk je niet alleen tot het interessantste kostenplaatje, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (bijv. IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, TÜV keurmerk) en beoordelingen van anderen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur jij een huis en is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen diverse prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor clubhuizen die een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost om en nabij de €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Wannegem-Lede op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Wannegem-Lede
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Wannegem-Lede een forfaitaire vergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!