Wommelgem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Wommelgem? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en hebben een prima rendement. Geholpen door de investering in zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Omwille van het financieel interessante plaatje, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de welbekende terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is het overal mogelijk? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Via onze tool check jij handige toelichtingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Wommelgem!

zonnepanelen installateur 2160
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Zet het milieu op 1.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieAntwerpen
GemeenteWommelgem
Postcode21600
Gasverbruik22.220 kWh
Stroomverbruik kWh3510 kWh
Gemiddelde energierekening€171,56

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Wommelgem juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be check je hoe het ervoor staat in de gemeente Wommelgem. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Wommelgem bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Met de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Wommelgem
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten tegen een lage rente een speciale lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4940), dan is jouw winst al gauw €612. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit overschot. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de traditionele tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is overeenkomstig met een 6 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al 500.000consumenten hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen komt tot stand door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De actuele kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Wommelgem komen doorgaans uit tussen de €4800 en €6600 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen draait uit op grofweg 2970 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Engie en NLE betaal je hiervoor wel €742,50 (prijs juni 2024). Met goedkope zonnepanelen in Wommelgem kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de volgende paragraaf vind jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120807€3525 – €4225€410
2270012€5100 – €5650€575
3337015€5900 – €6225€775
4414016€6500 – €6800€880
5463019€6900 – €7250€1020
6497023€7675 – €7975€1070

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn woning geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Wommelgem tref je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wommelgem is 3510 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig grofweg 11 zonnepanelen van 300 wattpiek. Concreet: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 2000 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2900 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3875 kWh moet je rekenen op 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. Meer dan de helft van de huizenbezitters kiezen voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Mede onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het vermogen is ook wat minder.

Hoe zit het met een vergunning in Wommelgem?

Voor het leggen van PV-panelen op het huis is een vergunning overbodig. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Gewoonlijk moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wommelgem

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Wommelgem vergelijken? Gebruikmakend van het advies hieronder tref je zonder problemen een goede vakman in jouw eigen buurt. Diverse installateurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de installatiekosten. Let ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Treft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Definieer expliciet het huis. Het type huis (schuin & plat) en de geografische ligging van het dak zijn belangrijke onderdelen. Maak daarna een keuze voor een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist biedt zo actueel zonnepanelen advies in Wommelgem.

 4. Vul contactgegevens in

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Van belang zijn je voor- en achternaam, telefoonnummer en een e-mailadres. Daardoor komen we erachter hoe wij u kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 3-4 dagen volgen er offertes van specialisten uit de omgeving. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar kijk goed naar relevante keurmerken (zoals bijv. CE-keurmerk, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er verschijnen allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan verenigingen die een stukje dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost om en nabij de €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Je kunt denken aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Wommelgem op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Wommelgem
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Wommelgem een distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!