Wavre

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Wavre? Zonnepanelen zijn duurzaam en financieel interessant. Via zonnepanelen gericht op het zuiden wek je je eigen zonne-energie op. Omwille van de dalende verkoopprijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan iedereen dat zomaar doen? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door middel van deze pagina check je actuele adviezen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Wavre!

zonnepanelen installateur 1300
 • Structureel lagere energiekost.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteWavre
Postcode13000
Gasverbruik21.260 kWh
Stroomverbruik kWh3330 kWh
Gemiddelde energierekening€163,51

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Wavre juni 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be bekijk je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Wavre. Is de informatie niet te vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Wavre bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Wavre
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten extra voordelig een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4730), dan bedraagt het voordeel al snel €586. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit krijg je een gepaste vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is in lijn met een royale 4% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden huishoudens hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te betaalbaarder het wordt. De reden daarvan is: omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De huidige kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Wavre liggen tussen de €5200 en €5800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Geschatte opbrengsten
Een set met 10 panelen mondt uit in grofweg 2830 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Greenchoice en Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €707,50 (tarief juni 2024). Via goedkope zonnepanelen in Wavre kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna lees jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120907€3575 – €4300€390
2279011€5300 – €5800€575
3331016€5925 – €6225€700
4383017€6350 – €6750€910
5446019€7050 – €7275€1020
6487023€7600 – €7850€1080

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal regels: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een sterk dak. Evengoed is een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Door o.a. de zonnepanelencheck Wavre ontdek je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wavre bedraagt 3330 kWh. Dit staat voor pak ‘m beet 10 pv-panelen van 285 wattpiek. Aanbeveling: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 950 kWh zijn 5 zonnepanelen geschikt, voor 2000 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2925 kWh gaat het om 11, en voor 3800 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. De doorsnee woningbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Overigens vinden we dunne-film panelen. Deze zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Welke vergunning moet ik hebben in Wavre?

Voor het laten leggen van panelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In algemene zin is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wavre

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Wavre vergelijken? Met behulp van de adviezen van onze specialisten kies je moeiteloos een uitmuntende expert in je postcodegebied. Diverse bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de verkoopprijs. Vraag ook om certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Gaat het om een huurwoning of koophuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer duidelijk de woning. De woning-categorie (plat & schuin) en de ligging van het huis zijn cruciaal. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert geeft jou dan uitstekend zonnepanelen advies in Wavre.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. We vragen om je voor- en achternaam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Dan komen we erachter hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste versturen ze de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van adviseurs uit uw regio. Kijk verder dan de voordeligste tarieven, maar check ook op eventuele keurmerken (je kunt denken aan TÜV keurmerk, VDE keurmerk, CE-keurmerk, Recyclage) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er verschijnen verschillende bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn organisaties die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De tarieven beginnen bij €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Wavre op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Wavre
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Wavre een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor consumenten waar sprake is van een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG omschrijft dit als volgt: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente