Vorst

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Vorst? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en men kan er flink door besparen. Met zonnepanelen op het dak wek je zelfstandig duurzame stroom op. Omwille van de dalende inkoopprijs, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan dit ook op ons dak? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Geholpen door de zonnepanelen-vergelijker tref je samengestelde adviezen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Vorst!

zonnepanelen installateur 1190
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Los van de energieleverancier.
 • BTW terugvragen.

ProvincieBrussel
GemeenteVorst
Postcode11900
Gasverbruik21.230 kWh
Stroomverbruik kWh3315 kWh
Gemiddelde energierekening€163,05

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Vorst mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees je welke regelingen er zijn in de gemeente Vorst. Geen resultaten? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Vorst kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Vorst
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huizeneigenaren extra voordelig een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Val jij in deze categorie? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4700), dan pak je al snel €583. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een gepaste vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is in lijn met 6 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al enkele honderdduizenden gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt bepaald door het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te betaalbaarder het wordt. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Vorst zitten vaak tussen de €5400 en €6600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen draait uit op circa 2800 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Eneco en/of Powerpeers betaal je al snel €700,00 (kosten mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Vorst kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de volgende paragraaf lees jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119007€3675 – €4300€440
2310012€5050 – €5900€625
3348016€6050 – €6250€850
4404016€6500 – €6700€930
5431019€7025 – €7125€990
6496021€7575 – €7975€1090

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Wegens de zonnepanelencheck Vorst lees jij of het dak van uw woning kan. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Vorst is 3315 kWh. Dit kan je zelf genereren met grofweg 10 pv-panelen van 295 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 zonnepanelen genoeg, voor 1825 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2850 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3925 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. De doorsnee bewoners kopen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Daarnaast vind je dunne-film panelen. Deze zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning noodzakelijk in Vorst?

Puur voor zonnepanelen op een woning is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Gewoonlijk is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-vorst

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Vorst vergelijken? Door middel van de uitleg die hierna komt tref jij zonder problemen een erkende leverancier in jouw omgeving. Het merendeel van de specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan het tarief. Bekijk ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Probeer in detail te treden.

 3. Beschrijf de opdracht

  Specificeer zo concreet mogelijk het huis. Het genre woning (schuin + plat) en de focus-richting van het dak zijn belangrijke onderdelen. Maak daarna een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur voorziet jou dan van toepasbaar zonnepanelen advies in Vorst.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Denk dan aan: achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Zo is het helder hoe wij u kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Vervolgens verstrekken zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van experts die werkzaam zijn in de buurt. Kijk verder dan de scherpste aanbieder, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, VDE keurmerk, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Is zonnepanelen huren interessant?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Goed om te weten: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er zijn allerlei prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan bedrijven die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De kosten bedragen zo’n €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Vorst op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Vorst
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Vorst een distributienettarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen die beschikken over een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomZij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!