Ukkel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Ukkel? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en goed voor de portemonnee. Via de zonnepanelen van tegenwoordig kan je zelf stroom opwekken. Dankzij de lagere prijs van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de interessante terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Op basis van de zonnepanelen-vergelijker doorzoek jij praktische info m.b.t. zonnepanelen kopen in Ukkel!

zonnepanelen installateur 1180
 • Minder betalen voor stroom.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieBrussel
GemeenteUkkel
Postcode11800
Gasverbruik21.220 kWh
Stroomverbruik kWh3310 kWh
Gemiddelde energierekening€162,89

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ukkel april 2024

Een universele subsidieregeling is er helaas niet in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op energiesparen.be lees jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Ukkel. Kan je hier niets over vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Ukkel zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Ukkel
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een speciale lening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun woning energiezuiniger te maken. Val jij in deze categorie? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4690), dan loopt het voordeel al gauw op tot €581. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 5% rente. Niet alleen goed voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe voordeliger het is. Dit is een efficiency-effect omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Ukkel zitten vaak tussen de €4900 en €5500 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa grofweg 2790 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Energiedirect en/of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €697,50 (vergoeding april 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Ukkel bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder tref jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117208€3450 – €4375€440
2272011€5175 – €5900€525
3345014€6075 – €6025€725
4393016€6400 – €6650€890
5460020€6925 – €7125€980
6498023€7650 – €8200€1040

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal regels: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een goede dakconstructie. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Wegens de zonnepanelencheck Ukkel check je de toepasbaarheid voor uw dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ukkel is 3310 kWh. Hiervoor zijn benodigd omstreeks 10 panelen van 300 wattpiek. Advies: dit is slechts een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Let ook op de toekomstige situatie. Voor 925 kWh zijn 4 zonnepanelen genoeg, voor 1825 kWh moet je rekenen op 8, voor 3000 kWh gaan we uit van 11, en voor 3975 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. Meer dan de helft van de investeerders bestellen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Bovendien vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Ukkel?

Voor het leggen van panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ukkel

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Direkt zonnepanelen bedrijven in Ukkel vergelijken? Met behulp van tips van onze adviseurs vind jij in korte tijd een uitmuntende aanbieder in de buurt. De meeste leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de tarieven. Check ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke vraag? Hebben we het over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf duidelijk het huis. Het soort woning (plat en/of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Maak ook een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk aantrekkelijk zonnepanelen advies in Ukkel.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. We vragen om jouw naam (+ achternaam), telefoonnummer en een e-mailadres. Vandaar is het helder hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Nadien verstrekken zij de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  In 3-4 dagen ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar wees scherp op relevante keurmerken (zoals bijv. ISO certificaat, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk) en klantervaringen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Is zonnepanelen huren interessant?

Ben je eigenaar van een huurobject, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn clubhuizen die grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Huren kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Ukkel op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Ukkel
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Ukkel een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!