Watermaal-Bosvoorde

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Watermaal-Bosvoorde? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en goed voor de portemonnee. Middels de nieuwste zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Ten gevolg van de steeds gunstigere prijzen, de 6% BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan dit ook op ons dak? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Door onze tool ontdek je samengestelde adviezen aangaande zonnepanelen kopen in Watermaal-Bosvoorde!

zonnepanelen installateur 1170
 • Lagere energiekost.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieBrussel
GemeenteWatermaal-Bosvoorde
Postcode11700
Gasverbruik21.210 kWh
Stroomverbruik kWh3305 kWh
Gemiddelde energierekening€162,74

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Watermaal-Bosvoorde mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be tref je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Watermaal-Bosvoorde. Is de informatie niet te vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Watermaal-Bosvoorde kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Watermaal-Bosvoorde
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor consumenten extra voordelig een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4680), dan profiteer je al van een korting van zo’n €580. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor ontvang je een soort vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: deze klassieke mechanische meters worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 4% rente. Dit komt niet alleen ten goede van onze planeet, tevens ook fiscaal erg interessant. Al enkele honderdduizenden gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te lager de investering. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Watermaal-Bosvoorde zitten vaak tussen de €5300 en €5900 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen genereert circa 2780 kWh stroom. Bij een maatschappij als Engie of Oxxio betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €695,00 (prijs mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Watermaal-Bosvoorde kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hieronder lees jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119308€3625 – €4325€400
2285013€5150 – €5625€575
3323014€6100 – €6225€775
4388016€6525 – €6725€930
5464020€6900 – €7300€980
6484021€7450 – €8025€1080

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal randvoorwaarden: voldoende ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Mede door de zonnepanelencheck Watermaal-Bosvoorde check jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Watermaal-Bosvoorde is 3305 kWh. Je hebt dus nodig om en nabij 12 panelen van 320 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 zonnepanelen voldoende, voor 2000 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2850 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3850 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst verschilt niet veel. Bijna alle consumenten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evenzeer kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De prijs is erg gunstig, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Heb ik een vergunning nodig in Watermaal-Bosvoorde?

Voor het laten leggen van PV-panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Vaak is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-watermaal-bosvoorde

Installateur zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Watermaal-Bosvoorde vergelijken? Via onderstaande tips vergelijk jij in korte tijd een deskundige monteur in jouw streek. Sommige specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de aanschafprijzen. Wees scherp op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Probeer in detail te treden.

 3. Opdrachtomschrijving

  Verduidelijk het type huis. Het soort woning (plat of schuin) en de oriëntatie van het huis zijn voor de monteur interessant. Selecteer ook een ideale leverdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De specialist voorziet jou dan van uitstekend zonnepanelen advies in Watermaal-Bosvoorde.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Wat we willen weten zijn jouw voornaam en achternaam, een mobiel/vast nummer, en een e-mailadres. Op die manier weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap versturen ze de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van deskundigen uit de buurt. Kijk niet alleen naar de aanbieder met de laagste prijs, maar wees scherp op eventuele keurmerken (voorbeelden zijn ISO certificaat, Recyclage, CE-keurmerk, TÜV keurmerk) en beoordelingen van anderen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name scholen die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Huren kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Watermaal-Bosvoorde op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Watermaal-Bosvoorde
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Watermaal-Bosvoorde een capaciteitstarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Vlamingen met een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!