Limal

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Limal? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en goed voor de portemonnee. Aan de hand van zonnepanelen op jouw woning wek je zelf energie op uit de zon. Omwille van de lagere prijs van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de interessante terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Aan de hand van deze website lees jij omvangrijke adviezen aangaande zonnepanelen kopen in Limal!

zonnepanelen installateur 1300
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Duurzame investering.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteWavre
Postcode13000
Gasverbruik20.120 kWh
Stroomverbruik kWh3360 kWh
Gemiddelde energierekening€159,43

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Limal mei 2024

Een universele subsidieregeling is er helaas niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door gebruik te maken van energiesparen.be doorzoek jij de spelregels in de gemeente Wavre. Is de informatie niet te vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Wavre zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Limal
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet. Deze groene leningen waarmee woningeigenaren tegen een speciaal rentetarief een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4340), dan is het belastingvoordeel al gauw €538. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden overgenomen door de energieleverancier. Ter compensatie krijg je een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit overschot. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de “ouderwetse” tellers worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een royale 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden investeerders hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper je uit bent. Dit komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geraamde kosten van een aanbieding met 10 panelen in Limal komen doorgaans uit tussen de €5000 en €5900, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een pakket met 10 panelen staat voor grofweg 2730 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Engie en/of Qurrent betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €682,50 (onkosten mei 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Limal is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht lees je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117106€3400 – €4350€420
2298013€5275 – €5750€625
3350015€6000 – €6100€800
4414017€6500 – €6800€880
5454020€7000 – €7175€970
6485023€7700 – €8075€1080

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal regels: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is ideaal), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Evengoed is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Dankzij de zonnepanelencheck Limal ontdek jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Limal bedraagt 3360 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig om en nabij 12 panelen van 320 wattpiek. Let op: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 925 kWh zijn 5 pv-panelen toereikend, voor 1875 kWh zijn dat er 8, voor 2800 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 4000 kWh zijn dat 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst verschilt niet veel. De gemiddelde investeerders geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens vind je dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten liggen relatief laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Limal?

Tijdens de montage van PV-panelen bovenop uw huis is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is een vergunning noodzakelijk als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-limal

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Limal vergelijken? Aan de hand van het advies hieronder zoek je in enkele stappen een goede expert in jouw eigen buurt. Diverse specialisten hebben een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de offerteprijs. Check ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Hebben we het over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Detailleer het soort woning. Het type huis (plat + schuin) en de ligging van het huis zijn goede voorbeelden. Selecteer vervolgens een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De vakman voorziet jou dan van professioneel zonnepanelen advies in Limal.

 4. Voorkeur voor contact

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn je voor- en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en als laatste het e-mailadres. Op die manier komen wij erachter hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Bij de laatste stap ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 3-4 dagen volgen er offertes van installatiebedrijven uit de buurt. Kijk niet alleen naar de beste aanschafprijs, maar bekijk ook de benodigde certificaten (zoals bijv. VDE keurmerk, CE-keurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is het dak te klein voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Belangrijk: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er ontwikkelen verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor organisaties die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Limal op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Limal
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Limal een forfaitaire vergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG is duidelijk: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!