Sint-Pieters-Woluwe

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Sint-Pieters-Woluwe? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. D.m.v. thuis geïnstalleerde zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Ten gevolg van de hogere wattpiek per zonnepaneel, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de speciale terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Met behulp van de zonnepanelen-vergelijker lees je handige info die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Sint-Pieters-Woluwe!

zonnepanelen installateur 1150
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieBrussel
GemeenteSint-Pieters-Woluwe
Postcode11500
Gasverbruik21.190 kWh
Stroomverbruik kWh3595 kWh
Gemiddelde energierekening€169,18

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Sint-Pieters-Woluwe mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet meer in België. In sommige gemeenten zijn er energiepremies of speciale groene leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) ontdek je de spelregels in de gemeente Sint-Pieters-Woluwe. Kom je er niet uit? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Sint-Pieters-Woluwe zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Sint-Pieters-Woluwe
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waardoor consumenten zonder hoge lasten een afbetalingsregeling kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere woningen aanmoedigt om hun woning energiezuiniger te maken. Voor het installeren van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4660), dan profiteer je al van een korting van zo’n €578. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een gepaste vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De plannen zijn om dit te veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe voordeliger de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten van een aanbieding met 10 panelen in Sint-Pieters-Woluwe liggen tussen de €5200 en €5800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa om en nabij 2760 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Greenchoice en Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €690,00 (prijs mei 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Sint-Pieters-Woluwe bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf tref jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117808€3400 – €4300€420
2298012€5275 – €5625€525
3324016€6025 – €6075€875
4384016€6425 – €6800€880
5457019€7025 – €7275€990
6498021€7550 – €7850€1060

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het conformeert aan een aantal zaken: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Evenzeer is een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Wegens de zonnepanelencheck Sint-Pieters-Woluwe ontdek je of je dak geschikt is voor montage. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Pieters-Woluwe bedraagt 3595 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig zo’n 12 panelen van 315 wattpiek. Let op: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 825 kWh zijn 4 zonnepanelen geschikt, voor 1975 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2925 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 4000 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Bijna alle investeerders bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Verder vind je dunne-film panelen. Deze PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Sint-Pieters-Woluwe?

Voor de installatie van panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaal is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-pieters-woluwe

Een zonnepanelen-installateur vinden

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Sint-Pieters-Woluwe vergelijken? Middels tips van onze adviseurs vind jij snel en eenvoudig een uitstekende monteur in jouw eigen buurt. Sommige aanbieders hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de kosten. Kijk goed naar kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Treft het een particuliere of zakelijke vraag? Spreken we over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Omschrijf het project

  Definieer de eigenschappen van de woning. De huis-categorie (plat of schuin) en de ligging van het dak zijn cruciaal. Selecteer daarna een globale planning voor de installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De vakman geeft jou dan goedzonnepanelen advies in Sint-Pieters-Woluwe.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. We vragen om jouw voornaam en achternaam, tel. nr. en niet te vergeten uw e-mail. Zo komen we erachter hoe wij u kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Daaropvolgend verzenden zij de offertes.

 5. Vergelijk offertes

  Na een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van vakmannen uit de omgeving. Beperk je niet alleen tot het interessantste kostenplaatje, maar wees scherp op certificering (denk aan Recyclage, ISO certificaat, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en referenties. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We kennen vele interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gymzalen die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen vereiste.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Pieters-Woluwe op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Sint-Pieters-Woluwe
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Pieters-Woluwe een vergoeding aan de distributienetbeheerder – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomEen bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €90,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!