Pry

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Pry? Zonnepanelen zijn duurzaam en fiscaal aantrekkelijk. Middels zonnepanelen gericht op het zuiden kan je zelf stroom opwekken. Wegens de lagere prijs van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Via deze pagina bekijk jij veelzijdige aanbevelingen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Pry!

zonnepanelen installateur 5650
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieNamen
GemeenteWalcourt
Postcode56500
Gasverbruik23.300 kWh
Stroomverbruik kWh3550 kWh
Gemiddelde energierekening€176,96

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Pry maart 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be check jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Walcourt. Kan je hier niets over vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Walcourt bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Pry
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waardoor gezinnen met een lage rente een krediet kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€5020), dan is jouw winst al gauw €622. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. Hiervoor ontvang je een gepaste vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Op dat moment ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al enkele honderdduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt vastgesteld door het type/merk, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Pry schommelen tussen de €4500 en €6800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een pakket met 10 panelen resulteert in circa 2850 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Eneco en/of NLE betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €712,50 (onkosten maart 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Pry kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna vind je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120008€3700 – €4250€440
2273012€5075 – €5700€650
3332016€6050 – €6175€800
4393018€6300 – €6775€920
5448019€7025 – €7150€980
6506021€7675 – €7950€1090

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het schikt naar een aantal regels: voldoende plek beschikbaar, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Omwille van de zonnepanelencheck Pry bekijk je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Pry bedraagt 3550 kWh. Hiervoor zijn benodigd rond de 12 pv-panelen van 295 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. In jouw geval kan het heel anders zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen voldoende, voor 1800 kWh moet je rekenen op 7, voor 2950 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 4000 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. De doorsnee woningbezitters kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Mede vind je dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen zijn breed inzetbaar. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Pry?

Voor het leggen van panelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-pry

Installateur zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Pry vergelijken? Gebruikmakend van het onderstaande stappenplan heb jij in een zeer korte periode een goede monteur in jouw omgeving. De meeste bedrijven bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je e.e.a. kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot het tarief. Houd ook rekening met voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Treft het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Omschrijf het project

  Schets het soort huis. De huis-categorie (plat + schuin) en de ligging van het huis zijn relevant. Kies daarna de gewenste uitvoerdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De specialist voorziet jou dan van erkend zonnepanelen advies in Pry.

 4. Voorkeur voor contact

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Denk dan aan: achternaam, voornaam, telefoonnummer en een e-mailadres. Zo weten we hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Daaropvolgend zenden zij de offerte op maat.

 5. Vergelijking van offertes

  In een week volgen er offertes van experts uit de omgeving. Er is meer dan alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn RoHS certificaat, CE-keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We kennen verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan bedrijven die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De tarieven beginnen bij €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Pry op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Pry
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Pry een forfaitaire vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG is duidelijk: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!