Pussemange

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Pussemange? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en je kunt er geld mee verdienen. Door gebruik te maken van zonnepanelen op jouw woning wek je in eigen beheer groene stroom op. Als gevolg van dalende prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? Aan de hand van onze tool bekijk je accurate toelichtingen over zonnepanelen kopen in Pussemange!

zonnepanelen installateur 5550
 • Lagere energierekening.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieNamen
GemeenteVresse-Sur-Semois
Postcode55500
Gasverbruik22.220 kWh
Stroomverbruik kWh3310 kWh
Gemiddelde energierekening€167,06

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Pussemange juli 2024

Een landelijke subsidiepot is niet aan de orde in België. Soms zijn er binnen gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk je wat er precies mogelijk is in de gemeente Vresse-Sur-Semois. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit levert al snel honderden euro’s op. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Vresse-Sur-Semois zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Pussemange
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen heel voordelig een speciale lening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4690), dan bedraagt het voordeel al snel €581. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Ter compensatie ontvang je een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Dit gaat wel veranderen: de klassieke mechanische tellers worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van het type zonnecel, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te goedkoper het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geraamde kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Pussemange liggen tussen de €4200 en €6700, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen resulteert in grofweg 3000 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Essent of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €750,00 (kosten juli 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Pussemange kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hieronder tref je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118706€3600 – €4500€420
2280012€5000 – €5825€600
3334015€5925 – €6275€725
4412017€6525 – €6725€920
5456020€7000 – €7175€980
6496022€7475 – €8150€1090

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het klopt met een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Met hulp van de zonnepanelencheck Pussemange ontdek jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Pussemange is 3310 kWh. Dit kan je zelf genereren met zo’n 12 zonnepanelen van 320 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 800 kWh zijn 4 zonnepanelen voldoende, voor 1950 kWh gaat het om 8, voor 2975 kWh zijn dat er 12, en voor 3825 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de mensen geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Eveneens zijn er dunne-film panelen. Deze panelen vallen veel minder op. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Moet ik een vergunning aanvragen in Pussemange?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Dit is wel het geval bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-pussemange

Installateur zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Pussemange vergelijken? Gebruikmakend van onderstaande tips kies je in korte tijd een professionele monteur in je postcodegebied. Verschillende monteurs beschikken over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de installatiekosten. Wees scherp op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Spreken we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer zo concreet mogelijk de woning. Het type dak (plat + schuin) en de focus-richting van het dak zijn cruciaal. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. Het installatiebedrijf geeft op die manier aantrekkelijk zonnepanelen advies in Pussemange.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Wat we willen weten zijn achternaam, voornaam, een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Op basis daarvan weten wij hoe wij u kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na uiterlijk een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van deskundigen uit de regio. Beperk je niet alleen tot de scherpste prijs, maar wees scherp op certificaten en keurmerken (je kunt denken aan TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, VDE keurmerk) en klantervaringen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We onderscheiden diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld verenigingen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. De investering hoeft niet groot te zijn, De tarieven beginnen bij €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met buren zonnepanelen laten plaatsen in Pussemange op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Pussemange
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Pussemange verplichte kost – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €90,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!