Laforêt

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Laforêt? Zonnepanelen zijn duurzaam en een goede investering. Via een zonnepanelen-installatie kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Door o.a. de aantrekkelijke paneel prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de welbekende terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Geholpen door onze tool bekijk je toepasbare gegevens aangaande zonnepanelen kopen in Laforêt!

zonnepanelen installateur 5550
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Goed voor het milieu.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieNamen
GemeenteVresse-Sur-Semois
Postcode55500
Gasverbruik22.170 kWh
Stroomverbruik kWh3585 kWh
Gemiddelde energierekening€173,04

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Laforêt maart 2024

Een speciale subsidie is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk je wat de regels zijn in de gemeente Vresse-Sur-Semois. Is er niets over te lezen? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Vresse-Sur-Semois bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Laforêt
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huishoudens met een lage rente een duurzaamheidslening kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4640), dan profiteer je al van een korting van zo’n €575. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Voor deze elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De plannen zijn om dit te veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is overeenkomstig met een 4 procent spaarrente. De win is er niet alleen voor de aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al ruim 500.000 woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie is gebaseerd op het type/merk, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Laforêt komen doorgaans uit tussen de €4500 en €6800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen resulteert in om en nabij 2950 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Delta en Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €737,50 (tarieven maart 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Laforêt kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hieronder lees jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119006€3475 – €4400€410
2300013€5025 – €5850€600
3327015€5975 – €6150€700
4389016€6325 – €6800€940
5452019€7050 – €7275€980
6511021€7625 – €8050€1100

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het schikt naar een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Laforêt check jij of je dak geschikt is voor montage. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Laforêt is 3585 kWh. Dit kan je zelf genereren met rond de 11 panelen van 295 wattpiek. Concreet: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 panelen genoeg, voor 1975 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2850 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3950 kWh zijn dat 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. Bijna alle bewoners kopen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evengoed kan men gaan voor dunne-film panelen. Deze PV-panelen zijn zeer flexibel. De kosten zijn lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Laforêt?

Puur voor PV-panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Doorgaans is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-laforet

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Laforêt vergelijken? Middels onze stappenplan kies je vandaag nog een professionele vakspecialist in jouw omgeving. Een aantal installateurs bieden een kleine showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de prijs. Check ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Betreft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Praten we over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer het soort huis. Het soort huis (schuin en/of plat) en de focus-richting van het huis zijn cruciaal. Kies daarna een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige geeft dan professioneel zonnepanelen advies in Laforêt.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het betreft je voor- en achternaam, het 06-nummer, en het mailadres. Vandaar komen we erachter hoe wij u kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Als laatste ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen volgen er offertes van specialisten uit de regio. Focus niet uitsluitend op de voordeligste tarieven, maar wees scherp op certificaten en keurmerken (zoals bijv. IEC keurmerk, RoHS certificaat, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen allerlei aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan scholen die een stukje dak willen volleggen met zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Laforêt op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Laforêt
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Laforêt een aanvullend distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningeigenaren met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €89,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!