Lanaye

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Lanaye? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en hebben een prima rendement. Door gebruik te maken van zonnepanelen gericht op het zuiden wek je jouw eigen duurzame stroom op. Als gevolg van dalende kosten, de speciale 6%-BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? D.m.v. zonnepanelenvoordeel.be doorzoek jij bruikbare tips aangaande zonnepanelen kopen in Lanaye!

zonnepanelen installateur 4600
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieLuik
GemeenteVisé
Postcode46000
Gasverbruik23.230 kWh
Stroomverbruik kWh3315 kWh
Gemiddelde energierekening€171,38

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Lanaye april 2024

Een speciale subsidie is er niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be ontdek je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Visé. Is de informatie niet te vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Visé is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Lanaye
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor gezinnen tegen een gunstige rente een lening kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4700), dan is het voordeel al snel €583. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor deze elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de traditionele tellers worden ingewisseld voor slimme meters. De komende jaren komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden investeerders wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen kan men berekenen met de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe betaalbaarder het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Lanaye fluctueren tussen de €5400 en €6100, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set bestaande uit 10 pv-panelen mondt uit in plusminus 2880 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Essent en/of Nuon betaal je daarvoor zo’n €720,00 (kosten april 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Lanaye kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna tref je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117208€3675 – €4425€430
2271011€5150 – €5725€550
3350015€5900 – €6275€800
4420017€6475 – €6750€880
5456020€7050 – €7275€1020
6487021€7425 – €7875€1050

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het in lijn is met een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Mede door de zonnepanelencheck Lanaye ontdek je of je dak geschikt is voor montage. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lanaye bedraagt 3315 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig circa 12 panelen van 320 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 zonnepanelen voldoende, voor 2000 kWh zijn dat er circa 8, voor 2900 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 4000 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Meer dan 50% van de mensen geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Daarnaast bestaan er dunne-film PV-panelen. Deze panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs ligt lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Lanaye?

Puur voor zonnepanelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Doorgaans gelden er andere regels voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lanaye

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Lanaye vergelijken? Op basis van het onderstaande stappenplan zoek jij zonder problemen een erkende monteur in je woonplaats. Sommige leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de offerteprijs. Wees scherp op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Omschrijf het type woning. Het type huis (schuin + plat) en de geografische ligging van het dak zijn daarin van belang. Kies daarna de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur geeft jou dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Lanaye.

 4. Overige gegevens invullen

  Vul de overige contactgegevens in. Het betreft jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Zo weten wij ook hoe we je het beste kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Daaropvolgend zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van experts die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de aanbieder met de laagste prijs, maar kijk goed naar voorwaarden/keurmerken (zoals ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk) en klantervaringen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn verenigingen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een grote som geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijv. samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Lanaye op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Lanaye
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Lanaye een aanvullend distributienettarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €89,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!