Vinkem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Vinkem? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en je kunt er geld mee verdienen. Via krachtige zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Gezien de lagere prijs van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de interessante terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is dit iets voor mijn woning? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door gebruik te maken van onze tool tref je veelzijdige toelichtingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Vinkem!

zonnepanelen installateur 8630
 • Minder betalen voor stroom.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteVeurne
Postcode86300
Gasverbruik22.690 kWh
Stroomverbruik kWh3345 kWh
Gemiddelde energierekening€169,80

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Vinkem september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op energiesparen.be vind jij de spelregels in de gemeente Veurne. Geen resultaten? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Veurne kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Vinkem
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waarmee consumenten tegen een speciaal rentetarief een afbetalingsregeling kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4910), dan is jouw winst al gauw €609. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Daarvoor ontvang jeeen gepaste vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze traditionele energiemeters worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor de aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al 500.000gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Vinkem liggen tussen de €5100 en €5600 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen wekt op plusminus 2860 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Budget Energie of Nuon betaal je daarvoor zo’n €715,00 (vergoeding september 2023). Dankzij goedkope zonnepanelen in Vinkem kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de tabel vind je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
121007€3525 – €4425€400
2310013€5075 – €5825€600
3360014€5950 – €6050€825
4410018€6375 – €6675€910
5434019€6900 – €7250€980
6495022€7600 – €8000€1040

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het schikt naar een aantal randvoorwaarden: voldoende ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Verder is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Met hulp van de zonnepanelencheck Vinkem achterhaal je of het dak van uw woning kan. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Vinkem is 3345 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig pak ‘m beet 11 pv-panelen van 315 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen afdoende, voor 1900 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 3000 kWh gaat het om 12, en voor 3975 kWh gaat het om 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is nagenoeg gelijk. Bijna alle klanten geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Overigens kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze panelen zijn zeer flexibel. De kosten zijn lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Vinkem?

Voor de installatie van PV-panelen op uw woning is een vergunning overbodig. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-vinkem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Vinkem vergelijken? Door middel van de uitleg die hierna komt zoek je in enkele stappen een goede expert in jouw streek. Veel installateurs hebben de beschikking over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de installatiekosten. Houd ook rekening met voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Betreft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Treft het een huurwoning of koophuis? Wat is de stroomvraag? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Definieer het type woning. Het genre dak (plat en/of schuin) en de focus-richting van het huis zijn voor de monteur interessant. Selecteer vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist verschaft dan namelijk uitstekend zonnepanelen advies in Vinkem.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw voornaam en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en e-mailadres. Daardoor komen wij erachter hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van deskundigen uit de omgeving. Er is meer dan alleen de scherpste aanbieder, maar let ook op certificaten en keurmerken (je kunt denken aan ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, Recyclage) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er ontwikkelen verschillende mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld clubhuizen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De tarieven beginnen bij €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Vinkem op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Vinkem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Vinkem een capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!