Stembert

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Stembert? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en besparen je geld. Dankzij innovatieve zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Vanwege de lagere prijs van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? D.m.v. deze website tref je praktische info die helpen bij zonnepanelen kopen in Stembert!

zonnepanelen installateur 4801
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieLuik
GemeenteVerviers
Postcode48010
Gasverbruik23.910 kWh
Stroomverbruik kWh3355 kWh
Gemiddelde energierekening€175,11

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Stembert maart 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Wel bestaan er gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Door te surfen naar energiesparen.be doorzoek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Verviers. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Verviers zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Stembert
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy. Deze groene leningen waardoor gezinnen met een lage rente een speciale lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4630), dan is het belastingvoordeel al gauw €574. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement komt overeen met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al ruim enkele honderdduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen hangt af van het soort paneel, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Stembert variëren tussen de €5300 en €5500 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen draait uit op om en nabij 2740 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Eneco of Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €685,00 (kosten maart 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Stembert bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de tabel ontdek jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117506€3600 – €4425€410
2307013€5200 – €5700€650
3340016€6050 – €6250€725
4385017€6350 – €6825€880
5430019€6950 – €7125€1010
6491023€7425 – €8200€1080

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal richtlijnen: voldoende ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Overigens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Stembert achterhaal je of het dak van uw woning kan. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Stembert bedraagt 3355 kWh. Dit kan je zelf genereren met pak ‘m beet 12 panelen van 285 wattpiek. Disclaimer: we spreken hier over een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 panelen genoeg, voor 1800 kWh gaan we uit van 7, voor 3000 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3925 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de investeerders geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Ook zijn er dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Heb ik een vergunning nodig in Stembert?

Voor het laten plaatsen van panelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In algemene zin is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-stembert

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Stembert vergelijken? Aan de hand van tips van onze adviseurs vergelijk je moeiteloos een professionele monteur in de buurt. Verschillende leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de prijs. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Hebben we het over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Spreken we over een huurwoning of koophuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project beschrijven

  Verduidelijk expliciet het huis. Het soort woning (schuin en/of plat) en de oriëntatie van het dak zijn cruciaal. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur voorziet jou dan van actueel zonnepanelen advies in Stembert.

 4. Voorkeur voor contact

  Vul de overige contactgegevens in. Het gaat hier om uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het emailadres. Daardoor is het voor ons duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Als laatste verzenden zij de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een week volgt er een transparante offerte van specialisten uit de buurt. Pas op voor alleen de laagste prijs, maar kijk goed naar eventuele keurmerken (je kunt denken aan IEC keurmerk, Recyclage, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, zijn panelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan organisaties die een stuk van het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De tarieven beginnen bij €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Stembert op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Stembert
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Stembert een aanvullend distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomAls gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!