Seraing-Le-Château

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Seraing-Le-Château? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en hebben een prima rendement. Met zonnepanelen bij je huis kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Omwille van de dalende verkoopprijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door gebruik te maken van onze website check jij uitgebreide gegevens m.b.t. zonnepanelen kopen in Seraing-Le-Château!

zonnepanelen installateur 4537
 • Snelle terugverdientijd.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieLuik
GemeenteVerlaine
Postcode45370
Gasverbruik22.990 kWh
Stroomverbruik kWh3495 kWh
Gemiddelde energierekening€174,43

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Seraing-Le-Château februari 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website energiesparen.be bekijk jij hoe het ervoor staat in de gemeente Verlaine. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Verlaine is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Seraing-Le-Château
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee consumenten zonder hoge lasten een afbetalingsregeling kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere woningen aanmoedigt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4460), dan bedraagt het voordeel al snel €553. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je weer terug injecteren aan het net. Ter compensatie ontvang je een vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze klassieke mechanische meters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno februari 2024. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden investeerders hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen is gebaseerd op het soort paneel, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe rendabeler jouw investering. Dit wordt gerealiseerd doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De huidige kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Seraing-Le-Château zitten vaak tussen de €4800 en €6400, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor ongeveer 3050 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie of Pure Energie betaal je al snel €762,50 (prijs februari 2024). Met goedkope zonnepanelen in Seraing-Le-Château bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht check jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117108€3425 – €4350€390
2270013€5175 – €5900€600
3355016€5950 – €6175€700
4400017€6350 – €6650€880
5431020€7075 – €7275€960
6518021€7650 – €8050€1080

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het klopt met een aantal condities: genoeg ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Seraing-Le-Château ontdek je of het dak van uw woning kan. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Seraing-Le-Château bedraagt 3495 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig plusminus 12 zonnepanelen van 280 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen zijn er minder nodig. Maak ook een inschatting van de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 panelen genoeg, voor 1925 kWh moet je rekenen op 7, voor 3000 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3975 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. De doorsnee woningbezitters bestellen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Verder kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit soort panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Seraing-Le-Château?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Dit is wel het geval bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-seraing-le-chateau

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Seraing-Le-Château vergelijken? Door de adviezen van onze specialisten tref jij moeiteloos een goede expert in jouw eigen buurt. Een aantal installateurs beschikken over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de prijzen. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Praten we over een woning in privé-bezit? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer de karakteristieken van de woning. De woning-categorie (plat en/of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn zaken die van belang zijn. Selecteer ook een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman voorziet jou dan van aantrekkelijk zonnepanelen advies in Seraing-Le-Château.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn jouw naam (+ achternaam), telefoonnummer en uw huidige mailadres. Dan is het duidelijk hoe we contact kunnen leggen voor eventuele vragen. Nadien zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van adviseurs uit uw regio. Kijk niet alleen naar de laagste prijs, maar houd ook rekening met de benodigde certificaten (je kunt denken aan IEC keurmerk, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden verschillende interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die hun dak/grond vol met zonnepanelen willen leggen. De investering hoeft niet groot te zijn, De tarieven beginnen bij €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Onder andere met buren zonnepanelen laten plaatsen in Seraing-Le-Château op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Seraing-Le-Château
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Seraing-Le-Château een distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen die beschikken over een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding ligt op die manier te laag. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!