Chapon-Seraing

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Chapon-Seraing? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en financieel interessant. Door middel van krachtige zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Door o.a. de aantrekkelijke paneel prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de interessante terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe zit het met kosten en het rendement? Geholpen door deze website doorzoek je toepasbare aanbevelingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Chapon-Seraing!

zonnepanelen installateur 4537
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieLuik
GemeenteVerlaine
Postcode45370
Gasverbruik22.980 kWh
Stroomverbruik kWh3490 kWh
Gemiddelde energierekening€174,28

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Chapon-Seraing juli 2024

Een speciale subsidie is er niet meer in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be check jij wat de regels zijn in de gemeente Verlaine. Is dit voor jou onduidelijk? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Verlaine zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Chapon-Seraing
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waardoor huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4450), dan bedraagt het voordeel al snel €552. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor ontvang jeeen soort vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de klassieke mechanische tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is vergelijkbaar met een 6 procent spaarrente. Niet alleen goed voor het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al enkele honderdduizenden woningen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het model, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (juli 2024) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Chapon-Seraing liggen tussen om en nabij de €4300 en €5500, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set met 10 panelen mondt uit in pak ‘m beet 3040 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Essent en/of Pure Energie betaal je al snel €760,00 (tarief juli 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Chapon-Seraing bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder check jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120707€3400 – €4275€400
2302013€5075 – €5850€500
3341015€6075 – €6050€775
4420017€6400 – €6650€910
5449020€7025 – €7175€1000
6505021€7400 – €7925€1070

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, een oriëntatie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Door o.a. de zonnepanelencheck Chapon-Seraing lees jij of uw dak in aanmerking komt. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Chapon-Seraing bedraagt 3490 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig plusminus 10 pv-panelen van 325 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 875 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1975 kWh zijn dat er circa 7, voor 2850 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3900 kWh zijn dat 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. Meer dan 50% van de investeerders kopen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen vallen veel minder op. De aanschafkosten liggen lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Heb ik een vergunning nodig in Chapon-Seraing?

Voor PV-panelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Doorgaans gelden er andere regels voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-chapon-seraing

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Chapon-Seraing vergelijken? D.m.v. de uitleg die hierna komt vind jij zonder problemen een betrouwbare specialist in de regio. Verscheidene adviseurs beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Focus niet uitsluitend op de verkoopprijs. Houd ook rekening met kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het uitgangspunt een aangekochte woning of huur je? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Omschrijf de eigenschappen van de woning. De dak-categorie (schuin & plat) en de ligging van het huis zijn voor de monteur interessant. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist voorziet jou dan van aantrekkelijk zonnepanelen advies in Chapon-Seraing.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: je voor- en achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Op die manier weten we hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Als laatste ontvangt u ook de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen krijg je persoonlijke offertes van deskundigen uit uw regio. Er is meer dan alleen het interessantste kostenplaatje, maar check ook relevante keurmerken (bijvoorbeeld Recyclage, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen nogal wat rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die hun dak over hebben voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De kosten bedragen zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Zoals met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Chapon-Seraing op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Chapon-Seraing
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Chapon-Seraing een capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Belgen met de terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding klopt dan niet meer. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!