Templeuve

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Templeuve? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en je kunt er geld mee verdienen. Door gebruik te maken van zonnepanelen op je woning wek je zelf energie op uit de zon. Ten gevolg van de lagere prijs van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de speciale terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn woning hiervoor geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Met onze tool ontdek je omvangrijke informatie die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Templeuve!

zonnepanelen installateur 7520
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieHenegouwen
GemeenteTournai
Postcode75200
Gasverbruik22.120 kWh
Stroomverbruik kWh3460 kWh
Gemiddelde energierekening€170,02

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Templeuve april 2024

Een universele subsidieregeling is er niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel speciale premies en/of leningen. Door te surfen naar energiesparen.be check je hoe het ervoor staat in de gemeente Tournai. Is de informatie niet te vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Tournai is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Templeuve
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn speciale leningen waardoor huizeneigenaren zonder hoge lasten een lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4840), dan bedraagt het voordeel al snel €600. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een redelijke vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de ouderwetse tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is in lijn met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Al 500.000consumenten hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger het is. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (april 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Templeuve liggen tussen om en nabij de €4200 en €5500 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een pakket met 10 panelen genereert pakweg 2800 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Eneco en/of Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €700,00 (prijs april 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Templeuve bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hierna tref je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118708€3600 – €4350€430
2271013€5200 – €5800€525
3330014€5950 – €6275€775
4403017€6300 – €6775€950
5431020€7100 – €7300€1010
6501023€7475 – €8050€1040

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal condities: voldoende plek beschikbaar, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Evengoed is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Mede door de zonnepanelencheck Templeuve bekijk je of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Templeuve is 3460 kWh. Dit kan je zelf opwekken met pak ‘m beet 11 pv-panelen van 315 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 panelen afdoende, voor 2000 kWh moet je rekenen op 7, voor 2800 kWh zijn dat er 11, en voor 3950 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. De gemiddelde huizenbezitters kiezen voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Daarnaast zijn er dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Templeuve?

Tijdens de montage van panelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-templeuve

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Goede zonnepanelen bedrijven in Templeuve vergelijken? Op basis van de adviezen van onze specialisten kies je binnen enkele minuten een erkende expert in jouw eigen buurt. De meeste specialisten bieden een kleine showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de prijzen. Houd ook rekening met voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat zijn je wensen?

  Specificeer zo concreet mogelijk het huis. Het type woning (schuin + plat) en de focus-richting van het huis zijn cruciaal. Maak vervolgens een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf biedt zo erkend zonnepanelen advies in Templeuve.

 4. Overige gegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Zo is het voor ons duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen voor eventuele vragen. Daaropvolgend ontvang je de proposities (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van adviseurs die actief zijn in de regio. Er is meer dan alleen de scherpste aanbieder, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, TÜV keurmerk, Recyclage) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn vele prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan bedrijven die hun dak willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Je kunt denken aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Templeuve op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Templeuve
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Templeuve een capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Vlamingen met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!