Esplechin

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Esplechin? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en leveren ook nog eens euro’s op. Gebruikmakend van krachtige zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Vanwege gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de interessante terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat is het rendement na 10 jaar? Gebruikmakend van deze website doorzoek je accurate toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Esplechin!

zonnepanelen installateur 7502
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • BTW terugvragen.

ProvincieHenegouwen
GemeenteTournai
Postcode75020
Gasverbruik22.070 kWh
Stroomverbruik kWh3435 kWh
Gemiddelde energierekening€169,25

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Esplechin juli 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. Soms zijn er binnen gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) ontdek jij de spelregels in de gemeente Tournai. Is de informatie niet te vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Tournai zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Esplechin
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huishoudens extra goedkoop een speciale lening kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4790), dan bedraagt het voordeel al snel €594. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. In ruil ontvang je een gepaste vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement komt overeen met een 4% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden consumenten zijn in staat energie op te wekken.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen is gebaseerd op het model, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper je uit bent. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (juli 2024) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Esplechin fluctueren tussen de €4700 en €6800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat gelijk aan circa om en nabij 2750 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Greenchoice en Vandebron staat dit al gauw gelijk aan €687,50 (prijspeil juli 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Esplechin kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel doorzoek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120707€3625 – €4275€420
2279013€5225 – €5875€550
3358015€5950 – €6250€750
4381017€6450 – €6775€880
5433019€7000 – €7125€1010
6519022€7575 – €7850€1060

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Evengoed is ligging onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Esplechin vind je de toepasbaarheid voor uw dak. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Esplechin bedraagt 3435 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig om en nabij 10 zonnepanelen van 300 wattpiek. Toelichting: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 5 zonnepanelen geschikt, voor 1925 kWh zijn dat er circa 8, voor 3000 kWh gaat het om 11, en voor 3975 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. Meer dan 50% van de klanten geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Tevens bestaan er dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De investering is laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Welke vergunning moet ik hebben in Esplechin?

Voor het leggen van panelen op een woning is een vergunning overbodig. Doorgaans gelden er andere regels voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is ook een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-esplechin

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Esplechin vergelijken? Door gebruik te maken van het onderstaande stappenplan heb je in korte tijd een betrouwbare leverancier in je postcodegebied. Sommige adviseurs hebben een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Focus niet uitsluitend op de prijzen. Vraag ook om relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Omschrijf het project

  Definieer expliciet jouw woning. De dak-categorie (schuin of plat) en de geografische ligging van het huis zijn belangrijke onderdelen. Kies daarna de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De specialist levert jou dan ook actueel zonnepanelen advies in Esplechin.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend versturen ze de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 7 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van experts uit de regio. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar let ook op certificering (voorbeelden zijn CE-keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is het dak te klein voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Belangrijk: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan verenigingen die grond of een dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Esplechin op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Esplechin
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Esplechin een bijdrage – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!