Orcq

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Orcq? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en winstgevend. Dankzij krachtige zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Ten gevolg van de dalende verkoopprijzen, de 6% BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Wat is het rendement na 10 jaar? Met behulp van onze vergelijker ontdek jij toepasbare info die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Orcq!

zonnepanelen installateur 7501
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Groene investering.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieHenegouwen
GemeenteTournai
Postcode75010
Gasverbruik22.060 kWh
Stroomverbruik kWh3430 kWh
Gemiddelde energierekening€169,09

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Orcq juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Regelmatig hebben gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) vind je hoe het ervoor staat in de gemeente Tournai. Is de informatie niet te vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Tournai zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Orcq
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn interessante leningen waardoor huizeneigenaren tegen een lage rente een duurzaamheidslening kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4780), dan is jouw winst al gauw €593. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil krijg je een passende vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met een rente van 6 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden investeerders hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Orcq fluctueren tussen de €4400 en €5900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor grofweg 2740 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Budget Energie en/of Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €685,00 (vergoeding juli 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Orcq kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hieronder lees je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117108€3700 – €4200€440
2275011€5150 – €5650€625
3329016€6025 – €6225€825
4405016€6425 – €6600€900
5451020€7050 – €7175€960
6516021€7575 – €7925€1110

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Met hulp van de zonnepanelencheck Orcq achterhaal jij of uw dak in aanmerking komt. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Orcq is 3430 kWh. Dit kan je zelf genereren met omstreeks 12 pv-panelen van 285 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er minder nodig. Houd ook rekening met het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1875 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2950 kWh gaat het om 11, en voor 3925 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is nagenoeg gelijk. De doorsnee consumenten kiezen voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evenzeer zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten zijn lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Orcq?

Voor het laten leggen van panelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Doorgaans is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-orcq

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Goede zonnepanelen bedrijven in Orcq vergelijken? Aan de hand van tips van onze adviseurs kies jij in korte tijd een uitmuntende specialist in jouw eigen buurt. Veel bedrijven bieden een kleine showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk verder dan de verkoopprijs. Let ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Treft het een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer zo specifiek mogelijk het huis. Het soort huis (plat of schuin) en de geografische ligging van de woning zijn essentieel. Selecteer ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist voorziet jou dan van erkend zonnepanelen advies in Orcq.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, het 06-nummer, en het mailadres. Op basis daarvan is het helder hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen volgen er offertes van deskundigen uit de omgeving. Pas op voor alleen het interessantste kostenplaatje, maar check ook op relevante keurmerken (bijvoorbeeld IEC keurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en reviews van klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We kennen vele bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld verenigingen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kan al vanaf €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Orcq op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Orcq
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Orcq verplichte kost – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningeigenaren met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!