Melles

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Melles? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en je kunt er geld mee verdienen. Door middel van zonnepanelen bij je huis wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Dankzij gunstigere prijzen, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Door middel van onze vergelijker vind je handige toelichtingen over zonnepanelen kopen in Melles!

zonnepanelen installateur 7540
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieHenegouwen
GemeenteTournai
Postcode75400
Gasverbruik22.270 kWh
Stroomverbruik kWh3535 kWh
Gemiddelde energierekening€172,33

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Melles juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met speciale premies en/of leningen. Op energiesparen.be bekijk jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Tournai. Geen resultaten? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Tournai bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Melles
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren erg goedkoop een lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4990), dan profiteer je al van een korting van zo’n €619. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Hiervoor ontvang je natuurlijk een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Niet alleen gunstig voor het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al ruim vele tienduizenden consumenten zijn in staat energie op te wekken.

Prijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt bepaald door de paneel variant, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Melles liggen tussen de €5400 en €6300 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in wekt op grofweg 2950 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Energiedirect en NLE betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €737,50 (kosten juni 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Melles kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder vind je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117806€3650 – €4225€420
2304013€5200 – €5625€525
3323015€6100 – €6075€750
4407017€6550 – €6675€920
5464019€6950 – €7275€1000
6508022€7550 – €8000€1080

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een sterk dak. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Wegens de zonnepanelencheck Melles bekijk je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Melles is 3535 kWh. Dit kan je zelf genereren met circa 10 panelen van 315 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 panelen geschikt, voor 1925 kWh gaat het om 8, voor 3000 kWh gaat het om 11, en voor 4000 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. De gemiddelde woningbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Ook zijn er dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Melles?

Voor de installatie van panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Meestal is een vergunning noodzakelijk als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-melles

Installateur zonnepanelen zoeken

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Melles vergelijken? Dankzij het advies hieronder heb jij in korte tijd een deskundige aanbieder in jouw omgeving. Tal van aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de prijzen. Kijk goed naar eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zo ontvang je enkel offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Spreken we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Treft het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Schets expliciet het huis. Het type woning (plat en/of schuin) en de ligging van de woning zijn cruciaal. Kies ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf biedt zo goedzonnepanelen advies in Melles.

 4. Vul contactgegevens in

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw naam (+ achternaam), een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Hierdoor weten wij ook hoe we contact kunnen opnemen wanneer er aanvullende info nodig is. Nadien versturen ze de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 5 dagen volgt er een transparante offerte van deskundigen die goed staan aangeschreven. Er is meer dan alleen de scherpste aanbieder, maar check ook certificaten en keurmerken (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! We onderscheiden verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gymzalen die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost zo’n €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Melles op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Melles
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Melles verplichte kost – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Vlamingen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!