Havinnes

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Havinnes? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en een goede investering. Dankzij zonnepanelen op jouw woning wek je zelf energie op uit de zon. Dankzij de dalende inkoopprijs, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan het ook op mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Middels de zonnepanelen-vergelijker vind je accurate gegevens m.b.t. zonnepanelen kopen in Havinnes!

zonnepanelen installateur 7531
 • Makkelijk geld besparen.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieHenegouwen
GemeenteTournai
Postcode75310
Gasverbruik22.190 kWh
Stroomverbruik kWh3495 kWh
Gemiddelde energierekening€171,10

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Havinnes juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Een aantal gemeenten hanteren wel interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) ontdek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Tournai. Kan je het niet vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Tournai kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Havinnes
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn speciale leningen waardoor consumenten tegen een aantrekkelijke rente een speciale lening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Op de aanschaf van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4910), dan is het belastingvoordeel al gauw €609. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Stroom die je niet meteen verbruikt injecteer je terug op het energienet. Hiervoor krijg je een gepaste vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 5 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al ruim tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe rendabeler jouw investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Havinnes schommelen tussen de €4700 en €6200 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen staat voor pak ‘m beet 2870 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Greenchoice en Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €717,50 (kosten juni 2024). Via goedkope zonnepanelen in Havinnes kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna tref jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117208€3650 – €4475€400
2300012€5175 – €5700€650
3339014€6075 – €6200€700
4382016€6375 – €6850€950
5439020€7100 – €7250€1000
6488022€7575 – €8025€1070

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het klopt met een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Wegens de zonnepanelencheck Havinnes achterhaal je of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Havinnes is 3495 kWh. Hiervoor zijn benodigd ongeveer 11 zonnepanelen van 320 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 zonnepanelen voldoende, voor 1850 kWh zijn dat er circa 8, voor 2950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3925 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Meer dan de helft van de woningbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Mede vind je dunne-film PV-panelen. Dit type panelen zijn zeer flexibel. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Havinnes?

Voor het laten plaatsen van panelen op uw dak is geen vergunning nodig. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Dikwijls moet er ook een vergunning aangevraagd worden als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-havinnes

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Direkt zonnepanelen bedrijven in Havinnes vergelijken? Met behulp van de adviezen van onze specialisten vind jij zonder problemen een betrouwbare expert in de regio. Diverse leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de installatiekosten. Bekijk ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Hebben we het over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Gaat het om uw eigen woning of een huurhuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Definieer zo concreet mogelijk de woning. Het soort woning (schuin of plat) en de geografische ligging van de woning zijn essentieel. Selecteer daarna een ideale leverdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist geeft op die manier actueel zonnepanelen advies in Havinnes.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Zo weten we hoe we contact kunnen leggen als er meer info benodigd is. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van specialisten die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar check ook eventuele keurmerken (zoals bijv. RoHS certificaat, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage) en referenties. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn bedrijven die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met buren zonnepanelen laten plaatsen in Havinnes op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Havinnes
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Havinnes aanvullend capaciteitstarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Belgen met de terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €89,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!