Blandain

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Blandain? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en besparen je geld. Door zonnepanelen op je woning wek je in eigen beheer groene stroom op. Vanwege het financieel interessante plaatje, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Door onze vergelijker lees jij veelzijdige gegevens aangaande zonnepanelen kopen in Blandain!

zonnepanelen installateur 7522
 • Minder betalen voor stroom.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieHenegouwen
GemeenteTournai
Postcode75220
Gasverbruik22.140 kWh
Stroomverbruik kWh3470 kWh
Gemiddelde energierekening€170,33

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Blandain april 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. Een aantal gemeenten hanteren wel duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je wat de regels zijn in de gemeente Tournai. Kom je er niet uit? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Tournai kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Blandain
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy. Een lening met unieke voorwaarden waardoor consumenten met een interessante rente een speciaal type lening kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4860), dan is jouw winst al gauw €602. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de overproductie. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: deze klassieke mechanische meters worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type/merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De huidige kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Blandain schommelen tussen de €4200 en €6800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Geschatte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen mondt uit in ongeveer 2820 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Budget Energie of Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €705,00 (kosten april 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Blandain is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna check je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117508€3550 – €4425€420
2296012€5175 – €5775€650
3356016€5975 – €6025€700
4409017€6450 – €6600€890
5453019€6925 – €7200€990
6513023€7500 – €8100€1080

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het schikt naar een aantal condities: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Gezien de zonnepanelencheck Blandain tref jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Blandain is 3470 kWh. Hiervoor zijn benodigd om en nabij 11 panelen van 320 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Let ook op het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 900 kWh zijn 5 zonnepanelen toereikend, voor 1950 kWh rekenen installateurs er 7, voor 3000 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3950 kWh zijn dat 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. Bijna alle consumenten kiezen voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast kan men gaan voor dunne-film panelen. Deze PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs is erg gunstig, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Welke vergunning moet ik hebben in Blandain?

Voor de installatie van PV-panelen op uw dak hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk is het verkrijgen van een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-blandain

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Blandain vergelijken? Aan de hand van het advies hieronder tref jij in enkele stappen een goede vakspecialist in de regio. Een aantal aanbieders beschikken over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de aanschafprijzen. Wees scherp op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf expliciet het huis. Het type woning (schuin & plat) en de geografische ligging van het dak zijn relevant. Selecteer vervolgens een ideale leverdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk professioneel zonnepanelen advies in Blandain.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft je voor- en achternaam, telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar weten wij hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap zenden zij de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen een paar dagen volgen er offertes van specialisten die werkzaam zijn in de buurt. Pas op voor alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook op certificering (voorbeelden zijn RoHS certificaat, TÜV keurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur je een woning en heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed om te weten: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er bestaan allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name verenigingen die hun dak willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Blandain op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Blandain
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Blandain een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor consumenten met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €90,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!