Lamain

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Lamain? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en besparen je geld. Dankzij innovatieve zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Dankzij de dalende verkoopprijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de speciale terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan dat ook voor mijn huis? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Dankzij deze website ontdek jij toepasbare info aangaande zonnepanelen kopen in Lamain!

zonnepanelen installateur 7522
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieHenegouwen
GemeenteTournai
Postcode75220
Gasverbruik22.160 kWh
Stroomverbruik kWh3480 kWh
Gemiddelde energierekening€170,63

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Lamain april 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door te surfen naar energiesparen.be lees jij de spelregels in de gemeente Tournai. Is dit voor jou onduidelijk? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Tournai zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Lamain
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn speciale leningen waardoor gezinnen zonder hoge lasten een speciaal type lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het installeren van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4880), dan profiteer je al van een korting van zo’n €605. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor deze elektriciteit ontvang je een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: deze traditionele energiemeters worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno april 2024. Het rendement komt overeen met een 4% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze planeet, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden woningeigenaren hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe rendabeler jouw investering. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Lamain schommelen tussen de €4100 en €5900, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen mondt uit in pakweg 2840 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Eneco en/of Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €710,00 (onkosten april 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Lamain bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht bekijk jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120907€3400 – €4325€430
2277012€5150 – €5725€500
3335014€5975 – €6100€875
4398016€6550 – €6675€890
5463019€7000 – €7125€990
6499023€7575 – €8100€1110

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (zuiden is aan te raden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Bovendien is een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Dankzij de zonnepanelencheck Lamain achterhaal jij of het dak van uw woning kan. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lamain is 3480 kWh. Dit kan je zelf opwekken met circa 11 pv-panelen van 320 wattpiek. Disclaimer: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Maak ook een inschatting van de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1850 kWh zijn dat er 7, voor 2850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3875 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Bijna alle consumenten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Overigens vinden we dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen zijn breed inzetbaar. De prijs is erg gunstig, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Lamain?

Puur voor panelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lamain

Installateur zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Lamain vergelijken? Aan de hand van het onderstaande stappenplan kies jij vandaag nog een uitstekende aanbieder in de buurt. De meeste specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Let niet alleen op de prijzen. Check ook certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Betreft het een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Specificeer zo specifiek mogelijk het huis. Het genre woning (plat of schuin) en de focus-richting van het huis zijn voor de monteur interessant. Maak tevens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur geeft op die manier interessant zonnepanelen advies in Lamain.

 4. Voorkeur voor contact

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. We vragen om achternaam, voornaam, telefoonnummer en het emailadres. Vandaar weten wij ook hoe we contact kunnen opnemen als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van vakmannen met een goede naam in de buurt. Kijk verder dan de scherpste aanbieder, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (je kunt denken aan CE-keurmerk, TÜV keurmerk, Recyclage, IEC keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen verschillende aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere organisaties die het dak willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijvoorbeeld met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Lamain op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Lamain
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Lamain een vergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar dit tarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!