Chercq

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Chercq? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en fiscaal aantrekkelijk. Via zonnepanelen bij je huis wek je zelf energie op uit de zon. Omwille van de dalende inkoopprijs, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de interessante terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Gebruikmakend van deze pagina tref je veelzijdige toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Chercq!

zonnepanelen installateur 7521
 • Snelle terugverdientijd.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieHenegouwen
GemeenteTournai
Postcode75210
Gasverbruik22.130 kWh
Stroomverbruik kWh3465 kWh
Gemiddelde energierekening€170,17

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Chercq juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref je de spelregels in de gemeente Tournai. Geen resultaten? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Tournai zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Chercq
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze groene leningen waardoor gezinnen tegen een lage rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4850), dan pak je al snel €601. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. Ter compensatie krijg je een soort vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Op dat moment krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 6 procent spaarrente. Niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden huizen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie komt tot stand door het model, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te lager de investering. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Chercq liggen tussen de €5000 en €6500 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat gelijk aan circa om en nabij 2810 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Budget Energie en Pure Energie staat dit al gauw gelijk aan €702,50 (tarief juni 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Chercq kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de tabel ontdek je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117107€3675 – €4500€390
2281012€5100 – €5675€650
3347014€6075 – €6225€725
4395016€6450 – €6625€920
5430020€7075 – €7275€1010
6519023€7575 – €8175€1080

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het klopt met een aantal richtlijnen: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), zo min mogelijk schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Chercq vind je de geschiktheid van je dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Chercq bedraagt 3465 kWh. Dit kan je zelf opwekken met circa 11 pv-panelen van 320 wattpiek. Advies: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 5 pv-panelen afdoende, voor 1975 kWh zijn dat er 8, voor 2900 kWh gaan we uit van 12, en voor 3850 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. Meer dan 50% van de huizenbezitters maken een keuze voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evenzeer zijn er dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. De kosten zijn lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Chercq?

Puur voor PV-panelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Helaas is dat anders bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In algemene zin moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-chercq

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Chercq vergelijken? Aan de hand van de adviezen van onze specialisten tref je snel en eenvoudig een uitmuntende monteur in je woonplaats. Verschillende installateurs beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de aanschafprijzen. Bekijk ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Betreft het een huurwoning of koophuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Verduidelijk de eigenschappen van het huis. De woning-categorie (plat en/of schuin) en de ligging van het dak zijn belangrijke onderdelen. Maak ook een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De specialist voorziet jou dan van aantrekkelijk zonnepanelen advies in Chercq.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw naam (+ achternaam), het nummer waarop u bereikbaar bent, en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor komen wij erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een paar dagen volgen er offertes van deskundigen met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de laagste prijs, maar check ook voorwaarden/keurmerken (zoals ISO certificaat, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, RoHS certificaat) en reviews van klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden verscheidene duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor stadions die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Huren kan al vanaf €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een eigen spaarpot is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijvoorbeeld met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Chercq op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Chercq
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Chercq een capaciteitstarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!