Gruitrode

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Gruitrode? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en goed voor de portemonnee. Aan de hand van de nieuwste zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Gezien de lagere prijs van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de welbekende terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is het iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? D.m.v. onze vergelijker doorzoek jij toepasbare toelichtingen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Gruitrode!

zonnepanelen installateur 3670
 • Snelle terugverdientijd.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLimburg
GemeenteOudsbergen
Postcode36700
Gasverbruik20.100 kWh
Stroomverbruik kWh3550 kWh
Gemiddelde energierekening€163,63

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Gruitrode mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet aan de orde in België. Regelmatig hebben gemeenten speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be lees jij welke regelingen er zijn in de gemeente Oudsbergen. Kan je hier niets over vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Oudsbergen zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Gruitrode
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huishoudens met een lage rente een groene lening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4570), dan is jouw winst al gauw €567. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Hiervoor ontvang je een gepaste vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al enkele honderdduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (mei 2024) van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Gruitrode liggen tussen om en nabij de €4300 en €5500 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een pakket met 10 panelen wekt op ongeveer 3030 kWh stroom. Bij een maatschappij als Delta of Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €757,50 (vergoeding mei 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Gruitrode kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de tabel vind je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118007€3475 – €4400€390
2289012€5050 – €5625€500
3356015€5925 – €6175€825
4419018€6475 – €6650€930
5459020€6975 – €7150€1010
6504021€7475 – €8125€1040

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het conformeert aan een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Gruitrode vind je of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Gruitrode bedraagt 3550 kWh. Hiervoor zijn benodigd rond de 12 pv-panelen van 325 wattpiek. Toelichting: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen zijn er minder nodig. Denk ook eens na over de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 950 kWh zijn 5 zonnepanelen voldoende, voor 1850 kWh gaan we uit van 8, voor 2950 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3975 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. Meer dan de helft van de woningbezitters kopen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Eveneens vinden we dunne-film panelen. Dit type panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning noodzakelijk in Gruitrode?

Voor PV-panelen bovenop uw huis geldt er geen vergunningplicht. Uitzonderingen zijn dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is ook een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-gruitrode

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Gruitrode vergelijken? Dankzij tips van onze adviseurs zoek jij binnen enkele minuten een uitstekende specialist in je woonplaats. Sommige specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de tarieven. Wees scherp op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Betreft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer de eigenschappen van de woning. De woning-categorie (plat + schuin) en de oriëntatie van het huis zijn daarin van belang. Kies tevens een installatiedatum die uitkomt. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De expert biedt zo toepasbaar zonnepanelen advies in Gruitrode.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, het 06-nummer, en het mailadres. Vandaar weten we hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Aansluitend krijgt u natuurlijk de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten uit de omgeving. Beperk je niet alleen tot de laagste offerte, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, IEC keurmerk, RoHS certificaat, VDE keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of heb je geen financiële ruimte? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We onderscheiden verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gebouwendie het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een grote som geld is is geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Gruitrode op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Gruitrode
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Gruitrode een capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar dit tarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten fluctueren tussen de €85,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!