Meeuwen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Meeuwen? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en goed voor de portemonnee. Middels zonnepanelen gericht op het zuiden wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Wegens de dalende prijzen van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de speciale terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is dit iets voor mijn woning? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Met behulp van deze website lees jij uitgebreide gegevens die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Meeuwen!

zonnepanelen installateur 3670
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Duurzame investering.
 • Los van de energieleverancier.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieLimburg
GemeenteOudsbergen
Postcode36700
Gasverbruik20.110 kWh
Stroomverbruik kWh3555 kWh
Gemiddelde energierekening€163,78

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Meeuwen mei 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. Regelmatig hebben gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door gebruik te maken van energiesparen.be bekijk jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Oudsbergen. Is er niets over te lezen? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Oudsbergen bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Meeuwen
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huishoudens heel voordelig een krediet kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4580), dan is het voordeel al snel €568. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden overgenomen door de energieleverancier. Hiervoor krijg je een soort vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de klassieke mechanische tellers worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is in lijn met 5 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al ruim 500.000gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Meeuwen komen doorgaans uit tussen de €4200 en €6700 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat voor ongeveer 3040 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Essent en Nuon betaal je voor dit stukje stroom wel €760,00 (kosten mei 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Meeuwen kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder lees jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120406€3450 – €4200€380
2273012€5225 – €5725€500
3344015€5925 – €6200€775
4390018€6550 – €6800€930
5445019€6900 – €7300€990
6497021€7500 – €7800€1050

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: voldoende plek beschikbaar, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Vanwege de zonnepanelencheck Meeuwen lees jij of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Meeuwen bedraagt 3555 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig pakweg 11 zonnepanelen van 320 wattpiek. Disclaimer: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 900 kWh zijn 4 zonnepanelen geschikt, voor 1975 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2975 kWh gaat het om 12, en voor 3975 kWh zijn dat 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. De meeste woningbezitters kopen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evengoed onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Meeuwen?

Voor zonnepanelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-meeuwen

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Meeuwen vergelijken? Via de uitleg die hierna komt heb je zonder problemen een uitstekende leverancier in de regio. De meeste specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk verder dan de installatiekosten. Kijk goed naar keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Schets de aard van het huis. De woning-categorie (plat of schuin) en de ligging van het huis zijn daarin van belang. Selecteer vervolgens een ideale leverdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. Het installatiebedrijf geeft dan relevant zonnepanelen advies in Meeuwen.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Zo is het voor ons duidelijk hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Nadien ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Na 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de laagste prijs, maar let ook op eventuele keurmerken (zoals CE-keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er verschijnen vele prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gymzalen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Meeuwen op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Meeuwen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Meeuwen een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door consumenten met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!