Theux

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Theux? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en leveren ook nog eens euro’s op. Op basis van innovatieve zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Mede door de dalende inkoopprijs, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de interessante terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door middel van zonnepanelenvoordeel.be check jij omvangrijke toelichtingen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Theux!

zonnepanelen installateur 4910
 • Direct lagere energielasten.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieLuik
GemeenteTheux
Postcode49100
Gasverbruik20.050 kWh
Stroomverbruik kWh3525 kWh
Gemiddelde energierekening€162,85

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Theux juni 2024

Een speciale subsidie bestaat niet in België. Wel bestaan er gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) bekijk jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Theux. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Theux is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Theux
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens zonder hoge lasten een speciaal type lening kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4520), dan is het voordeel al snel €560. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie ontvang je een vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met 4 procent rente. Dit is niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het type/merk, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Theux schommelen tussen de €5200 en €6200, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set met 10 panelen staat gelijk aan circa plusminus 2750 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Eneco of NLE betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €687,50 (prijs juni 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Theux kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hierna lees je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120408€3525 – €4350€410
2304013€5250 – €5625€675
3351016€5900 – €6125€725
4398017€6550 – €6625€950
5437019€6900 – €7225€1000
6514021€7500 – €7925€1050

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Evenzeer is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Vanwege de zonnepanelencheck Theux bekijk je of je dak geschikt is voor montage. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Theux bedraagt 3525 kWh. Dit kan je zelf opwekken met rond de 10 pv-panelen van 320 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Kijk ook goed naar veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 875 kWh zijn 4 panelen voldoende, voor 1875 kWh gaan we uit van 7, voor 3000 kWh gaan we uit van 12, en voor 3800 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Wat is het beste type paneel?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Meer dan de helft van de investeerders prefereren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze panelen hebben een fraai uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Theux?

Puur voor zonnepanelen op het huis geldt er geen vergunningplicht. Helaas is dat anders bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Veelal is ook een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-theux

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Theux vergelijken? Door middel van de adviezen van onze specialisten zoek jij binnen enkele minuten een betrouwbare expert in jouw eigen buurt. Het merendeel van de specialisten beschikken over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk verder dan het tarief. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Praten we over een particuliere of zakelijke vraag? Gaat het om een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Specificeer zo concreet mogelijk de woning. De huis-categorie (plat of schuin) en de ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Maak tevens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De adviseur levert jou dan ook relevant zonnepanelen advies in Theux.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en als laatste het e-mailadres. Zo weten we hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Vervolgens ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen een week volgen er offertes van experts uit de buurt. Let niet alleen op de aanbieder met de laagste prijs, maar let ook op de benodigde certificaten (bijv. Recyclage, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan diverse bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan bedrijven die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De tarieven beginnen bij €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Theux op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Theux
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Theux verplichte kost – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door consumenten met de terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente